Eigenaren vakantiehuizen spinnen garen bij lockdown
Nederlandse eigenaren van vakantiehuizen spinnen garen bij de lockdown. Nu vakantiewoningen in eigen land onverminderd populair blijven, zitten ook de prijzen flink in de lift, constateert platform Micazu.
Een jaar geleden, toen de wereld nog niet in de ban was van corona, lag de gemiddelde huurprijs voor een vakantiehuis in Nederland via Micazu nog op 92 euro per nacht, inmiddels is dat 112 euro per nacht. ,,Na de eerste lockdown zijn de huursommen fors gestegen en die trend zet door”, constateert Jens van den Broek van het verhuurplatform.
De prijsstijging is volgens hem niet alleen te verklaren doordat verhuurders aan de prijsknop zijn gaan draaien. Mensen kiezen vaker voor een luxer huis, wat de gemiddelde prijs omhoog duwt. Op zijn platform lopen de boekingen voor de komende maanden al flink op, en daarmee dus de prijs. ,,Mensen willen er toch even tussenuit en zijn bereid om daar flink wat voor neer te tellen”, denkt hij.
Animo
Ook Natuurhuisje.nl ziet veel animo om er op korte termijn tussenuit te gaan. Vorig jaar leidde dat met name in de zomermaanden tot fors hogere prijzen, maar daar is nu niet echt sprake van. Zo ligt de gemiddelde prijs per nacht van een natuurhuisje in Nederland in januari op 118 euro, vorig jaar was dat 112 euro.
,,Het gaat natuurlijk om een gemiddelde. We hebben huisjes van 30 euro en van 300 euro per nacht”, aldus Robert van Veen van Natuurhuisje.nl. Van Veen constateert, net als Micazu, dat vooral huizen met extra voorzieningen als een sauna, jacuzzi of hottub gewild zijn. Dat die huisjes vanwege de animo prijziger zijn geworden, ligt volgens hem voor de hand, maar harde cijfers heeft hij niet.
Vakantiegedrag
Van Veen gaat ervan uit dat eigenaren in de populaire periodes, zoals de zomer, de prijzen weer zullen verhogen, maar hoe fors hangt volgens hem af van de ontwikkeling van de coronapandemie en het vakantiegedrag van mensen. Van den Broek van Micazu denkt dat veel Nederlanders weer kiezen voor een ‘coronaproof’ vakantiehuis. ,,Dat is een stuk veiliger dan grootschalige hotels of cruiseschepen.”
Bij vakantieparken zijn bezoekers vooralsnog terughoudend met boeken. Volgens Parkvakanties, waar vakantieparken als Center Parcs, Landal en Roompot bij zijn aangesloten, wordt er wel wat geboekt voor vertrek op korte termijn, maar is er nog genoeg beschikbaar, ook voor de voorjaarsvakantie.
Dat leidt eerder tot stuntprijzen dan tot hogere prijzen. Zo bieden veel parken lastminute-aanbiedingen aan en lopen kortingen voor de meivakantie op tot 35 procent. Laurens Taekema van Parkvakanties: ,,Dat kan over twee maanden weer anders zijn. Als na de lockdown versoepelingen volgen, dan verwacht ik een run op vakantieparken en dat zullen we dan terugzien in de prijzen.”
Bekijk hieronder onze video's over de coronapandemie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
met Video
Maand onbeperkt treinen voor 9 euro in Duitsland: al zo'n 7 miljoen tickets verkocht
In het openbaar vervoer in Duitsland kun je met ingang van vandaag onbeperkt reizen voor 9 euro per maand. De goedkope tickets maken deel uit van een steunpakket waarmee de Duitse regering burgers wil compenseren voor de stijgende energieprijzen en het ov wil promoten. -
Bijna helft Nederlanders vindt dat prijzen van vliegreizen in Europa verdubbeld mogen worden
Dik zes van de tien Nederlanders vinden dat hun eigen gedrag als het gaat om milieu en duurzaamheid niet uitmaakt zolang grote bedrijven hun uitstoot niet terugbrengen. In oktober 2019 was dat nog de helft. Dat schrijft onderzoeksbureau I&O Research. Meer dan 1200 volwassenen werkten mee aan een representatieve steekproef. -
PREMIUMgroeigrenzen
‘Zeven plagen’ treffen Schiphol: niet alleen personeelscrisis groot probleem
De druktecrisis op Schiphol woekert voort. Maar de problemen zijn groter dan personeelsgebrek alleen. De landingsbanen, platforms, terminals en zelfs het treinstation kunnen de drukte amper aan.
-
PREMIUM
Antoon en Marloes verkopen alles en trekken de wereld in: ‘Heel Europa is straks ons huis’
Alles verkopen en de wereld intrekken? Velen dromen er van, Antoon en Marloes doen het. Eerste stop: de zon in Zuid-Spanje. -
VIDEO
Veel kiezers mijden de stembus in maart: ‘Dit kan natuurlijk niet’
Zo’n 10 procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Toch trekt het kabinet alles uit de kast om de Tweede Kamerverkiezingen gewoon door te laten gaan. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat.