Volledig scherm
PREMIUM
Tiger and Turtle in Duisburg. Deze 'achtbaan' van verzinkt staal staat op de steenberg van een voormalige hoogoven. © Adrianne de Koning

Ja, dat is leuk: een rondje langs oude Duitse industrie

ReizenGoed nieuws: de ene na de andere hoogoven en steenkolenmijn sluit in het Duitse Ruhrgebied. Beklim de industriële iconen en zie het landschap veranderen.

‘Hier word je nog vies’ staat op het waarschuwingsbord bij de ingang van het Landschaftspark in Duisburg. Dat dat geen overbodige tekst is, bewijst een stoere tiener, gestoken in een leren jack van zijn scooterclub. Met zijn vrienden klimt hij naar het hoogste punt op zeventig meter: Hoogoven 5. Zijn jack schuurt langs de verroeste muur, in zijn poging zo ver mogelijk van de alsmaar dieper wordende afgrond te blijven.

  1. Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’
    PREMIUM
    Overtoerisme

    Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoe­ris­ten kopen ijsje en gaan weer weg’

    Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.