Rob en Silene (rechts) samen met hun Britse lotgenoten John en Lisa, voor het graf van hun dochter Helga in Lockerbie.
Volledig scherm
PREMIUM
Rob en Silene (rechts) samen met hun Britse lotgenoten John en Lisa, voor het graf van hun dochter Helga in Lockerbie. © Robert Perry

Lotgenoten MH17 en Lockerbie: ‘De pijn die jullie voelen, is ook onze pijn’

videoRob en Silene uit Rotterdam verloren hun zoon en schoondochter bij de MH17-ramp. Deze krant reisde met hen naar Lockerbie, waar ze twee lotgenoten ontmoetten: John en Lisa, die hun dochter verloren bij de Lockerbie-ramp. Terreur bracht hen samen in verdriet, en in boosheid.

Op de pagina /mh17 vind je al het nieuws en achtergronden over het MH17-proces.

Schapen grazen vredig op de glooiende velden rond Lockerbie. Ze trekken zich niets aan van de regen die soms met bakken uit de hemel valt, de ijzige wind die lang de heuvels jaagt, en van de temperatuur die iets boven het vriespunt uitkomt. Midden in dat stille, uitgestorven Schotse landschap staat eenzaam maar standvastig Tundergarth Church.

John Mosey wijst naar de heuvel tegenover de kleine kerk. ,,Daar zijn de cockpit en de neus van het vliegtuig neergestort.’’ Daarna wijst hij naar een rij bomen, enkele honderden meters verderop. ,,Daar is onze dochter Helga gevonden.’’

  1. Dit moet je weten over eerste dag MH17-proces: ‘Er was nog een Buk, maar die vloog in brand’
    video

    Dit moet je weten over eerste dag MH17-pro­ces: ‘Er was nog een Buk, maar die vloog in brand’

    In de rechtbank bij Schiphol is vanmorgen het MH17-proces begonnen. Waarom werd de vlucht van Malaysian Airlines op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten en door wie? ,,Velen hebben lange tijd uitgekeken naar deze dag. Ten gevolge van de verschrikkelijke ramp in juli 2014 zijn 298 mannen, vrouwen en kinderen om het leven gekomen”, opende rechter Hendrik Steenhuis de zitting. Dit moet je weten van dag één.