Volledig scherm
PREMIUM
De haven van Bouzigues aan het meer van Thau, waar steeds vaker Nederlanders aanmeren. © Shutterstock

Vakantie in la douce France wordt steeds luxer

Frankrijk is én blijft met afstand de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders. Maar goedkoop naar de camping raakt anno 2018 steeds meer passé. De nieuwste trends zijn luxe wijn- en bootvakanties.

Volledig scherm
De Nederlanders Hans en Anneke Wijn genieten van hun bootvakantie in Frankrijk. © leboat

Hans (54) en Anneke Wijn (52) uit het Brabantse Oudenbosch hebben het goed voor elkaar. ,,We dobberen nu een beetje op het meer van Thau, vlakbij de Middellandse Zee'', zegt Anneke. ,,De zon boven ons hoofd, complete stilte, en kilometers lang alleen maar water'', vult Hans aan.

Het echtpaar is die ochtend weggevaren uit het vissersdorpje Marseillan. ,,Een prachtig plaatsje, echt!'', gaat Anneke verder. ,,En vanavond bellen we gewoon weer een nieuw haventje. Dan vragen we of daar plaats is en dan leggen we de boot daar aan. Zo varen we elke dag een stukje.''

Hans en Anneke zijn het voorbeeld van wat volgens specialisten de laatste vakantietrend in Frankrijk is: varen met een gehuurde boot. Marktleider Le Boat telt inmiddels 25 'vertrekpunten' voor huurboten in Europa, waarvan ruim de helft in Frankrijk. ,,Nederlanders zijn gek op water en op varen, toch?'',zegt Justine Jacques van Le Boat.

  1. Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’
    PREMIUM
    Overtoerisme

    Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoe­ris­ten kopen ijsje en gaan weer weg’

    Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.