De dakkoffer wordt nog even goed volgepakt. Op vakantie gaan met de auto wordt steeds minder populair.
Volledig scherm
De dakkoffer wordt nog even goed volgepakt. Op vakantie gaan met de auto wordt steeds minder populair. © ANP

Vakantieganger kiest vaker voor vlieg- of treinreis in plaats van autovakantie

Vakanties met de trein zitten duidelijk in de lift, terwijl reizen met de auto juist aan populariteit inboet. Daarnaast heeft vorig jaar het vliegtuig voor het eerst de auto ingehaald als meest gebruikte vervoermiddel bij buitenlandse vakanties.

Dat staat in het jaarlijkse ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research dat vandaag wordt gepresenteerd op de Vakantiebeurs

Als Nederlanders in het vliegtuig stappen, ligt de bestemming vaker buiten Europa, zoals bijvoorbeeld Bali of Florida. Vliegvakanties groeiden met 3 procent. Afgelopen jaar is 84 procent van de Nederlanders op vakantie geweest, gemiddeld gaat de Nederlander zo’n drie keer per jaar. Duitsland, Frankrijk en Spanje dalen in populariteit als vakantiebestemming. In 2019 gaven Nederlanders 20,4 miljard euro aan vakantie, een groei van 3 procent.

,,Opvallend is dat Nederlanders afgelopen jaar vaker een hele korte vakantie van een tot twee nachten hebben ondernomen en dat buitenlandse vakanties met de trein sterk groeiden,” zegt Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research. Deze reizen namen respectievelijk met 5 procent en 27 procent toe.

Eigen land

Zo’n 44 procent van alle vakanties van Nederlanders vond plaats in eigen land. ,,Met name de Veluwe, de kust en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden zijn zeer populair onder Nederlandse vakantiegangers,” vertelt Politiek. Alhoewel het aantal overnachtingen tijdens vakanties in eigen land is afgenomen, zijn Nederlanders wel meer gaan besteden.

Top 10 vakantielanden in 2019 naar aantal Nederlandse vakantiegangers:

1. Duitsland 3.581.160
2. Frankrijk 2.639.120
3. Spanje 2.589.120
4. België 1.714.800
5. Italië 1.321.600
6. Oostenrijk 1.279.600
7. Groot-Brittannië 1.097.500
8. Griekenland 882.400
9. Turkije 725.300
10. Portugal 602.300

De vijftigste editie Vakantiebeurs is van start gegaan:

Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en hun dochters (VLNR) Amalia, Alexia en Ariane stappen op Amsterdam Centraal Station in de koninklijke trein richting Lech, waar zij de komende week hun jaarlijkse skivakantie gaan houden.
Volledig scherm
Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en hun dochters (VLNR) Amalia, Alexia en Ariane stappen op Amsterdam Centraal Station in de koninklijke trein richting Lech, waar zij de komende week hun jaarlijkse skivakantie gaan houden. © ANP