René Rorink
Volledig scherm
René Rorink © Carlo ter Ellen DTCT

In Nederland waart een hokjesgeest nieuwe stijl rond

Een eigen toilet voor transgenders. Er zijn vast wel andere zaken om je druk over te maken.

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) heeft me in verlegenheid gebracht. Ik blijk tekort te zijn geschoten als vader, ik heb bij ons thuis typisch jongensgedrag onvoldoende gecultiveerd. Deze vader is niet wezen boomklimmen, mountainbiken en boogschieten met zijn zonen. Als er werd geduwd en geschreeuwd heb ik verzocht dat mijns inziens vervelende gedrag te staken. Ten onrechte. Want nu blijk ik ‘typisch jongensgedrag’ niet te hebben gestimuleerd. Maar we waren wel consequent. Want we lieten ook de dochter des huizes haar eigen keuzes maken. Ze is niet in een dansmarietjes­pakje gehesen. We hebben niet gezegd dat ze zich op poppen en het huishouden moest concentreren met als argument dat zorgtaken van nature dichter bij meisjes dan bij jongens zouden liggen.

Wat een flauwekul, die SIRE-actie. Meteen dat irritante spotje van het scherm halen lijkt me. Maar als we dan toch pater- en maternalistisch bezig gaan, moeten we nu ook een woord bedenken voor mensen die niet goed weten of ze van nature meer neigen naar de vader- of de moederrol. Want dat is ook een belangrijk thema deze zomer: of je je nu meer man of meer vrouw voelt. Dezelfde overheid die het SIRE-spotje bekostigt, haast zich om transgenders tegemoet te komen, met name zij die zich ongemakkelijk voelen bij de aloude indeling m/v. Vermoedelijk gaat het om minder dan 1 procent van de Nederlandse bevolking.

Geslachtsneutraal

Door de NS worden we straks aangesproken als ‘beste reiziger’. Ach, prima. Het COC wil in onze paspoorten naast de aanduiding ‘m’ of ‘v’ ook ‘x’ laten opnemen, voor zij die zich als geslachts­­neutraal willen laten aanduiden. Ik wens reizigers met zo’n vermelding in het paspoort alvast veel sterkte bij de douane in Azië, Afrika of Amerika.

Maar dat is nog niet alles. Bij bepaalde toiletgroepen krijgen we naast toiletten voor mannen, vrouwen en mensen met een lichamelijke beperking - waarbij het dan ineens niet meer uitmaakt of iemand man of vrouw is - ook een transgendertoilet. Dat wordt dus toiletdeurafbeelding nummer vier, terwijl ik altijd dacht dat het wel zo slim zou zijn dat vierde toilet te reserveren voor vrouwen. Want de rij voor het damestoilet is vaak zo verrekte lang.

Verwantschap

Nu las ik dat de grote meerderheid van de transgenders naar het toilet gaat van het geslacht waar ze verwantschap mee voelt. Als het druk is, willen dames met hoge nood ook nog wel eens uitwijken naar een herentoilet. Het komt dus voor dat er mensen naar een toilet gaan die biologisch van een ander geslacht zijn dan het figuurtje op de toiletdeur aangeeft. Dit wetende is er vast grote behoefte aan toiletten voor mensen die uit geloofsovertuiging vinden dat biologisch als vrouw en biologisch als man geboren mensen buitens­huis niet hetzelfde toilet mogen gebruiken.

Daarmee staan we dan voor zeven wc-deuren: voor mannen en andere mensen die zich meer man dan vrouw voelen, voor vrouwen en andere mensen die zich meer vrouw dan man voelen, voor mannen c.s. met een lichamelijke beperking, voor vrouwen c.s. met een lichamelijke beperking, voor mensen die zich niet uitsluitend man of vrouw voelen, voor uitsluitend biologisch als man geboren mensen en voor uitsluitend biologisch als vrouw geboren mensen.

Hoge nood

Die hokjesgeest nieuwe stijl wordt vast geen probleem bij de Koale Karmis, later dit jaar in Ootmarsum, na 20 bier. Want bij hoge nood zal het figuurtje op de wc-deur iedereen een rotzorg zijn.

De auteur werkt als advocaat in Hardenberg.