Volledig scherm

Opinie | Een Bruine Beer Festival voor alleen mannen? Laat maar!

Begin juli werd in Saasveld drie dagen lang het 'Rode Maan Festival' gehouden. Een weekend voor en door uitsluitend vrouwen waarin niks hoefde en alles mocht. Volgens de website van de organisatie hield de benaming een verwijzing in naar zonnezegels in de Mayakalender en naar de duur van de vrouwelijke menstruatiecyclus.

Het is weer eens wat anders. De wereld staat in brand en in Saasveld ontvluchtten honderd dames de dagelijkse sleur van werk, gezin en huishouden door met z'n allen leuke dingen in de vrije natuur te doen. Ieder die het wereldnieuws een beetje volgt, zal last hebben gekregen van plaatsvervangende schaamte bij het lezen van de verslaggeving die al kopte met: 'Alleen vrouwen welkom op festival in Saasveld: Een man past hier niet'.

Workshops
Het artikel stond bol van de bijtende spot. De toiletten mochten kennelijk nog wel geplaatst worden door een man, maar voor de rest ging het om alleen vrouwen, en moest ook de verslaglegging gedaan worden door een verslaggeefster. 'Want een man past hier niet. De energie die zij uitstralen is zo anders dan de energie die vrouwen uitstralen...', aldus een deelneemster. Er werd verhaald over een workshop over hormonen, en dichter bij jezelf komen met meditatie aan de hand van een doolhof, blote voeten in nat gras en het optillen en terugleggen van stenen. De dames konden koestersessies volgen en marktkramen met onder meer keramiek bewonderen. Een deelneemster vertelde dat ze moest huilen bij het aanhoren van een mooi gedicht. Maar vertrok spoorslags naar huis toen ze 's nachts merkte dat haar tent lekte.

Lachertje
Het Rode Maan Festival werd beschreven als een zweverig lachertje, waarbij een tegenstelling tussen man en vrouw werd benadrukt. De reacties op het weblog laten zich raden: 'Stelt u zich nu eens voor dat dit een festival was waar enkel blanken welkom waren en gekleurde mensen de toiletten mochten installeren...' Menig man voelde zich naar eigen zeggen ernstig gediscrimineerd. Iemand stelde voor nu eens een festival te gaan houden voor alleen maar mannen, met bierdrinken, bijlwerpen, worstelen, boomstamwerpen en een kampvuur met een everzwijn erboven. Een soort Bruine Beer Festival dus als alternatief voor het Rode Maan Festival. Fijn tot jezelf komen. En dit keer alleen maar voor mannen - lekker puh.

Medemens
Het artikel over het Rode Maan Festival zat me niet lekker. Wat moet ik nu in deze tijd met verslaggeving die nog maar weer eens inspeelt op veronderstelde tegenstellingen, dit keer tussen man en vrouw? Ik heb er eerlijk gezegd wel een beetje genoeg van dat ik steeds maar weer tegenover een medemens kom te staan. Ik heb er helemaal geen problemen mee dat een groep dames het leuk vindt om een weekend tot zichzelf te komen. Ook al doen ze dan in mijn ogen raar. Daar hoef ik dan beslist niet bij te zijn, alsjeblieft zeg. Maar ik kan ook prima leven met de gedachte dat ik er sowieso niet welkom zou zijn. Net zozeer dat ik weet dat ik me niet bij een meidenkookclub kan aanmelden, ze me bij het dameskoor zullen wegkijken en ik niet met een handdoekje over mijn arm voor de deur van een damessauna hoef staan wachten.

René Rorink