Volledig scherm
© Thinkstock

Accountant uit Holten zwijgt over 18 miljard

HOLTEN - Een Holtense accountant staat vandaag voor de rechtbank in Amsterdam terecht voor het niet melden van een geplande dubieuze transactie van 18 miljard euro.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 45-jarige E.B. ervan in het najaar van 2014 een rekening te hebben geopend waarop de miljardentransactie moest plaatsvinden. Dat gebeurde in opdracht van het Amsterdamse bedrijf Newprojects.

Het melden van verdachte transacties aan de Financial Intelligence Unit is verplicht voor medewerkers in de financiële sector om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan. "Het is een heel hoog bedrag en een vreemd verhaal. Daarom had deze verdachte het ook moeten melden", zegt een woordvoerder van het OM.

Misverstand
Volgens de accountant, die werkzaam is voor een accountantskantoor in Holten, berust zijn strafzaak op een misverstand. "Ik ben geen partij in deze zaak. Ik word ten onrechte genoemd en ik vertrouw erop dat dit tijdens de zitting duidelijk wordt."

Inhoudelijk wil hij niet op de verdenking ingaan. De directeur en eigenaar van het Amsterdamse Newprojects is Helen Nakchedi. Zij kan geen duidelijkheid geven over het bedrag van 18 miljard euro. "Dat geld zou in 2014 inderdaad op de rekening van Newprojects worden overgemaakt, maar dat is nooit gebeurd."

Volgens Nakchedi is haar bedrijf als tussenhandelaar gespecialiseerd in de handel met grondstoffen zoals olie en goud. Voor welke dienst de betaling van 18 miljard bedoeld was, wil Nakchedi niet zeggen.

Reggestreek