Volledig scherm
Ria Struijk heeft een succesvolle Action-fanpagina op Facebook © Carlo ter Ellen

Action-fan Ria uit Rijssen succes op Facebook met 280.000 likes

RIJSSEN - Hoe leuk is het om beroemd te zijn op Facebook? "Laatst liep ik met mijn zoon door Groningen en toen werd ik op straat herkend", lacht Ria Struijk uit Rijssen. "Maar als ik acht jaar geleden had geweten dat ik nu 280.000 likes zou hebben, dan was ik er niet aan begonnen."

Ria (50) is fan van Action. "Ik vind alles leuk aan die winkel. Ik hou van knutselen, ik hou van leuke dingen om mijn huis te decoreren en ik hou er helemaal van als je dingen mooi kan maken voor weinig geld." Daarom begon ze acht jaar geleden, toen nog op Hyves, met een fanpagina voor haar favoriete winkel. Het was eigenlijk een grapje, een weddenschap met een vriendin wie de meeste likes zou kunnen krijgen op zo'n pagina. Binnen een dag had ze er 300. Toen ze overstapte van Hyves naar Facebook was dat uitgegroeid tot 16.000. En afgelopen week tikte de teller de 280.000 aan. "Dat kwam omdat de Linda aandacht aan mijn pagina had besteed." Het artikel over Ria was binnen een dag het best gelezen op Linda.nl en het leverde haar weer duizenden extra likes op.

Simpel
Wat Ria doet, is eigenlijk simpel. Ze zoekt elke dag iets leuks uit bij Action en laat op Facebook zien wat je daarmee kan doen. Een glazen vaas, een beenwarmer en een waxinelichtje toverde ze bijvoorbeeld om tot leuke winterdecoratie in huis. De vazen en beenwarmers vlogen vervolgens Action-winkels uit. "Dat is altijd zo als ik iets op mijn pagina zet. Daarom waarschuw ik ze tegenwoordig van tevoren waaraan ik aandacht ga besteden."

Ambassadeur
Action heeft haar inmiddels omarmd als ambassadeur. Zo mocht zij vorige week de opening verrichten van de grootste Action-winkel van Nederland in Enschede en wordt ze gesponsord door het bedrijf. "Ja, ik krijg een vergoeding. Maar ik ben niet bij ze in dienst en ze vertellen me ook niet waarover ik moet schrijven. Ik wil onafhankelijk blijven. Dingen die ik niet leuk vind of waar ik niks mee heb, komen niet op de pagina."

Gastcolleges
Haar succes op Facebook heeft haar leven op de kop gezet. Ze wordt tegenwoordig gevraagd voor gastcolleges op media-opleidingen, geeft workshops en seminars voor ondernemers. Daar kan ze enorm van genieten. "Ik ontmoet daardoor echt zoveel leuke en interessante mensen." Maar er is ook een keerzijde. "Ik ben hier elke dag druk mee. Als ik een dag niks post vragen mensen of ik ziek ben. Ik krijg heel veel reacties, dus ik beantwoord elke dag 300 à 400 mails. Ik moet tegenwoordig mijn privacy afschermen want sommige mensen zien me als een intieme vriendin aan wie ze alles kwijt kunnen. Dat is vleiend, maar soms trek ik dat niet, al die verdrietige verhalen. En verder zijn sommige mensen online ook echt heel naar. Die zijn jaloers, of schelden en plaatsen rotopmerkingen. Iedereen vindt tegenwoordig iets van me, ik kan niet meer gewoon de anonieme Ria zijn. Dat is soms wel jammer. Maar aan de andere kant: ik doe precies wat ik leuk vind en maak daardoor ook nog leuke dingen mee. Dat kan ook niet iedereen zeggen."

Reggestreek