Volledig scherm
Ben en Henny Plomp: „We hebben geen idee wat we aantreffen en laten alles op ons afkomen.” © Lenneke Lingmont

Ben en Henny uit Rijssen gaan met de camper naar Moldavië om bejaarden te helpen

RIJSSEN - In een stoet van elf campers vertrekken Ben en Henny Plomp volgende week naar Moldavië. Het Rijssense stel steekt de handen uit de mouwen voor arme bejaarden in het Oost-Europese land. 

‘Wij hebben als reisbegeleiding getracht ons op alles voor te bereiden. Ondanks dit kan het toch nog voorkomen dat niet alles gaat zoals wij gedacht hadden.’ De eerste regels van de informatiegids verraden dat het deze zomer geen gebruikelijke vakantie gaat worden voor Ben en Henny Plomp. De gebruikelijke reisjes naar Noorwegen en Portugal worden ingeruild voor een werkvakantie, en dus blijven de jeu-de-boulesballen achter in de camper. 

Ben en Henny zijn goede mensen. Dat merk je aan alles. Volgende week vertrekken de inmiddels gepensioneerden naar Moldavië, om daar samen met tien andere stellen oude en vervallen woningen van de lokale bevolking op te knappen. „Je moet je bedenken dat ze daar nagenoeg niets hebben. De mensen moeten het doen met 60 euro in de maand. We moeten zien dat we de woningen waterdicht krijgen en ze de winter door kunnen komen. Het zijn krotten”, vertelt Ben.

Verrassing

Campings kennen ze niet in Moldavië en dus verblijft het stel op de velden van een jachtopziener. Het zijn niet de omstandigheden zoals ze die gewend zijn in Noorwegen en Portugal. Ben: „Dat maakt het ook direct heel mooi. We hebben geen idee wat we aantreffen en laten alles op ons afkomen. Misschien zijn we bij thuiskomst wel zo enthousiast dat we volgend jaar weer willen. Maar het kan ook enorm tegenvallen. Het lijkt ons een mooi avontuur, maar we zouden er nooit alleen naartoe gaan.” 

Het stel raakte verknocht aan de camper toen hun jongste dochter met enthousiaste verhalen terugkwam van een rondreis door Amerika. „Ze raadde ons aan om ook een camper te kopen”, zegt Henny. Vanaf dat moment zijn ze verliefd. „Daar zijn we haar nog steeds dankbaar voor. We zijn begonnen met een oude camper en hebben daarna steeds een jongere gekocht. Tegenwoordig gaan we drie à vier maanden per jaar op vakantie. Heerlijk.”

Camperclub

De liefde gaat zelfs zo ver dat de twee zijn aangesloten bij Camperbeleving, een camperclub voor mensen uit Rijssen en omgeving. Terwijl Ben de website onderhoudt, zorgt Henny deze vakantie voor de mooie verhalen. Het is de bedoeling dat er elke dag een verslag online komt. „Het wordt een soort dagboek. We zijn gek op fotografie, dus de mensen kunnen ons overal volgen.”

Ondanks een mooie toegift hoopt het paar nog een extra zakcentje mee te kunnen nemen naar Oost-Europa. Daarvoor zijn ze alleen wel op zoek naar sponsoren. „We hebben al een bedrag betaald, daar wordt het materiaal van gekocht. Stel nou dat we ook nog een bedrag kunnen schenken aan de stichting Ouderenzorg Moldavië zodat de mensen langer geholpen kunnen worden, dat zou fantastisch zijn.”

Reggestreek