Boakebouwers trotseren regels in Espelo

HOLTEN - Met man en macht wordt gewerkt aan het paasvuur. Ook achter de schermen. 

Minimaal 250 meter afstand van een rieten dak. Een calamiteitenplan. Een verkeersplan. De feesttent op een minimale afstand van tien keer de hoogte van het paasvuur. En zo zijn er nog veel meer regels waaraan de locatie van een paasvuur moet voldoen. 

Wisselen
Dit jaar is het paasvuur voor het eerst sinds jaren aan de Holtense kant van Espelo, Wuestenweg 5. "Door de vele regels zijn er nog maar tien tot vijftien locaties", vertelt Wouter Reilink van Stichting Paasvuur Espelo. "Het is goed om af en toe te wisselen van plek, ook al blijft het zoeken." 

Gigantisch
De regelgeving belet de boakebouwers van Espelo niet om elk jaar weer een gigantisch paasvuur te bouwen. Na het wereldrecord in 2012 is de organisatie geprofessionaliseerd. Kwamen tien jaar geleden nog zo'n 200 bezoekers, de laatste jaren zijn dat er meer dan 1.000. En dat vraagt veel van de buurtschap Espelo. 

Buckelist
"Iedereen doet mee. Op de laatste dagen voor Pasen helpen wel 100 vrijwilligers mee. Bij de bouw van het paasvuur, de feesttent, het plaatsen van verkeersborden en het inrichten van de parkeerterreinen. Het blijft een bijzonder moment en een bezoekje zou bij iedereen op zijn bucketlist moeten staan."

Volledig scherm
Sandra Megelink, Ine Steegink, Nicol Paalman (voor) en Marjon Lubbersen, Jody Stevens, Roelie Marsman.
De dames van de feestcommissie © Bert Kamp
Volledig scherm
Anton Reilink, Egbert Jansen en Gerrit Lubbersen zorgen voor een soepele verkeersstroom.
De vaders als verkeersregelaars. © Bert Kamp
Volledig scherm
Kevin Lubbersen en Jort Steegink (voor), Wouter Reilink, Wiebe Nijkamp, Marc Oostenenk, Niels Nijenkamp en Henri Boode (vanaf links achter).
De jongens van het boakebouwen. © Bert Kamp

Reggestreek