Volledig scherm
Janneke Assink in haar werkkamer met kleurige tassen, kussens en krukjes. „Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt.'' © Emiel Muijderman

Boek vol haakinspiratie van Janneke Assink uit Rijssen

RIJSSEN - Janneke Assink uit Rijssen brengt het boek ‘Haakspiratie’ uit met woon- en modeaccessoires die geschikt zijn voor haaksters van alle niveaus.

De opbrengst van ‘Haakspiratie’, dat uitkomt op 9 augustus bij uitgeverij Kosmos, gaat naar Stichting de Vrolijkheid. Het voorschot dat Assink van de uitgever kreeg, gebruikt zij voor het project ‘Selfie’ van die stichting. Daarbij worden poppen gehaakt voor kinderen die in een asielzoekerscentrum wonen. Op 19 juli brengt de stichting een bezoek aan het azc in Almelo waar de poppen worden uitgedeeld. Dat gebeurt onder meer met een theatervoorstelling. De Rijssense zorgt voor materialen die bij de pop passen, om mee te spelen.
Assink ging op zoek naar een goed doel toen het boek klaar was. „Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Eerst dacht ik aan vrijwilligerswerk, maar tegelijkertijd wilde ik iets nieuws gaan doen, naast mijn blog. Het werd dus een boek. Dat is dus mijn soort van vrijwilligerswerk geworden omdat de opbrangst naar het goede doel gaat. En het heeft ook nog met handwerken te maken, dus het past helemaal bij mij.”

De Rijssense is creatief in het bedenken van nieuwe dingen. Zij combineert haken en naaien voor het maken van hippe tassen, kussens, onderzetters, poefjes en kinderponcho’s. „Ik ben niet zo goed in het precies uitvoeren van een patroon. Vaak bedenk ik iets, ik doe het op gevoel. Dan vragen mensen hoeveel steken ik zus of zo heb gedaan. Voor mijn boek moest ik dat natuurlijk wel goed uitzoeken. De lezers willen wel een goed patroon erbij.”

Handwerken - en haken - is volgens haar beslist niet oubollig. „Het is juist hip, hoewel ik in 2013 het idee had dat ik er als laatste mee begon... Toch komen er nog steeds nieuwe hobbyïsten bij, merk ik.”

Rijssen is precies de goede plek om te wonen als het gaat om handwerken. „We hebben hier nog veel gespecialiseerde winkels. Ik ben kind aan huis bij Het Wolhuis, daar kan ik echt verdwalen tussen de wolletjes en katoentjes. Ik werk het liefst met natuurlijke materialen. Beter voor het milieu en fijner om mee te werken dan bijvoorbeeld acryl, hoewel die materie wel een stuk goedkoper is.''

Het boek wordt op zaterdag 27 augustus gelanceerd in Het Wolhuis aan de Haarstraat 148 in Rijssen, vanaf 14.30 uur.

Reggestreek