Volledig scherm
Wim Vlogtman op Het Schild met op de achtergrond de ‘grote koarke’, waarvan de toren tweemaal instortte. © Emiel Muijderman

Boek vol mooie herinneringen aan Rijssen

RIJSSEN - Wim Vlogtman (77) bewaart zulke mooie herinneringen aan de tijd dat hij opgroeide in het centrum van Rijssen dat hij er verhalen over schreef die nu zijn gebundeld in het boek ‘Op Het Schild in Rijssen’.

Hij werd in 1939 geboren aan de Grotestraat in Rijssen. Zijn vader had een kruidenierszaak en een kaashandel. „Hij ging de boer op met paard en wagen naar Enter en Nijverdal”, vertelt Wim Vlogtman. Hij was als tiener regelmatig op Het Schild te vinden en bewaart mooie herinneringen aan die tijd.

Historische panden
„Wij stonden daar in de jaren vijftig tussen de lindebomen bij Gait van ’t Centrum, hangend over het stuur van onze fietsen. Je stond daar niets te doen. In de schaduw van de lindebomen gaven wij commentaar op iedereen die voorbijkwam. Achter ons rinkelde de deurbel van Gait van ’t Centrum die regelmatig de winkel verliet om naar de werkplaats te gaan om even daarna weer terug te keren als de winkelbel weer had geklonken. Van de overkant kwam het geluid van het gehamer van de smederij van Struik (Keupske)”, zo blikt hij het boek terug. De verhalen gaan ook over historische panden die er niet meer zijn.

Tijd voor elkaar
Heeft hij heimwee naar die tijd? „Ach, als je ouder wordt, dan kijk je met een roze bril terug op je jeugdjaren. Het was kalmer, rustiger, anders. Ik wil niet zeggen dat het beter was. Mensen waren zo vlak na de oorlog niet rijk. Maar het was minder jachtig, er was meer tijd voor elkaar.”

De Rijssenaar is ook auteur van de 'Havezate Kroniek' van het Rijssens Museum en schreef diverse verhalen over onder meer het oude zwembad in Rijssen, de watermolen en Het Schild.

Het boek Op Het Schild in Rijssen wordt donderdag om 16.30 uur in kleine kring gepresenteerd in het Rijssens Museum waar het ook verkrijgbaar is, evenals bij de drie boekhandels in Rijssen.

Reggestreek