Volledig scherm
Vier van de elf bezochte horecazaken en slijterijen in Rijssen en Holten kregen een boete van 680 euro wegens het schenken c.q. verkopen van alcohol aan jongeren onder de achttien. © PETER VAN BEEK


Alcoholverkopers in Rijssen en Holten: 'En die straalbezopen 15-jarigen dan?!'

RIJSSEN-HOLTEN - Zaken in Rijssen-Holten die alcohol verkochten aan minderjarigen zijn kritisch op de gemeente. Ze bekennen schuld, maar: "De politie staat buiten de tent van de Keunefeesten, terwijl binnen 15-jarigen straalbezopen rond waggelen..."

Op verzoek van De Twentsche Courant Tubantia maakte de gemeente Rijssen-Holten toch de namen openbaar van de instellingen die alcohol schonken aan minderjarigen. Vorige week besloot het college van B en W nog de uitkomsten van het mystery guest-onderzoek geheim te houden, omdat er voor het eerst daadwerkelijk ook boetes zijn uitgedeeld.

Vier zaken in de fout

Van de gecontroleerde elf  instellingen gingen er vier in de fout: de slijterijen De Biester en Jansen in Holten en de cafés De Kroon en Tiny's in Rijssen.

„Natuurlijk, wij zijn fout geweest, makkelijk zat. Maar de gemeente meet wel met twee maten. Ze bekeuren een oude man, die nietsvermoedend een fles likeur verkoopt en de politie staat buiten de tent van de Keunefeesten, terwijl binnen 15-jarigen straalbezopen rond waggelen. De bewijzen ervan vind je op Facebook”, zegt de eigenaresse van slijterij De Biester in Holten, die haar naam niet in de pubiciteit wil. „Maar we hebben de boete keurig betaald. En over een mystery guest volgend jaar maken we ons niet druk want de slijterij gaat toch dicht.”

'Beetje raar'

Eigenaar Jansen van de gelijknamige slijterij in Holten zegt dat zijn zus in de fout is gegaan. „Maar het ging wel een beetje raar. Er kwam een volwassene met een jongen binnen. Ze bestelden een fles wodka, maar de jongen rekende af. We zijn allebei niet meer de jongsten en mijn zus had op dat moment niet door dat ze in overtreding was.”

Ook bij sportcafé De Kroon in Rijssen was volgens eigenaar Serhat Ocak sprake van een vergissing. „In het café vragen we altijd naar een ID-bewijs, maar het bier werd besteld in het cafetariagedeelte. Het was druk op dat moment en daardoor was het meisje van de bediening niet op haar hoede.” 

Bij café Tiny's was niemand bereikbaar voor een reactie.

Boete: 680 euro

De overtreders hebben van de gemeente Rijssen-Holten een boete van 680 euro gekregen. Dat is de helft van het bedrag dat hier eigenlijk voor staat, omdat het de eerste keer is dat er echt boetes uitgedeeld worden.

Reggestreek