Volledig scherm
© Melanie Smit

Britse rock-'n-roll-zangeres Kim Wilde beklimt het podium in Rijssen

RIJSSEN – Kim wilde treedt vrijdagavond op in Rijssen. De Britse zangeres bruist van enthousiasme en waarschuwt: “wie een rustig avondje verwacht kan beter thuisblijven.”

Amper twintig was Kim Wilde toen ze met Kids in America in een klap haar naam vestigde. Het new wave nummer denderde in de vroege jaren 80 wereldwijd de hitlijsten in.

Tour
Het enthousiasme van Kim Wilde bruist. Zelfs door de telefoon. Ze klinkt alsof ze nauwelijks kan wachten om de podia weer te beklimmen. "We beginnen met twee shows in Duitsland en daarna komen we naar Nederland. In november ga ik samen met zanger Howard Jones een tour doen door Australië."

Onzeker
Toch is er een tijd geweest dat de hoogblonde zangeres liveoptredens het liefst uit de weg ging. "In het begin vond ik live op het podium zingen vreselijk. Gewoon omdat ik onzeker was over mijn stem. Je moet bedenken dat ik op tv en in videoclips altijd playbackte, waardoor ik nauwelijks ervaring opdeed als zangeres. Dat brak me echt op."

Muziekgenen
In een gezin waar vader, rock 'n roll-zanger Marty Wilde, en moeder, Joyce Baker van The Vernon Girls, de showbizz tot een dagelijkse routine hadden gemaakt, was het omgaan met roem voor de jonge Kim geen probleem. "Bij ons kwamen altijd muzikanten en producers over de vloer."

De genen van pa en ma Smith (zoals de familie eigenlijk heet) hebben zich diep in dochter Kim verankerd. "Ik ben nu bijna 56, maar mijn stem is beter dan ooit. Dat heb ik van mijn vader. Hij vierde zijn grootste successen in de jaren 50 en 60, maar treedt nog steeds op. Nu heeft hij (76) nog steeds een stem als een klok."

Michael Jackson
De omslag kwam tijdens de tournee met Michael Jackson. "In 1988 kwam mijn album Close op hetzelfde moment uit als Bad. Ik werd gevraagd om Michaels shows te openen tijdens de Bad-tour. Het werd me duidelijk dat je in zo'n situatie het gevoel moet hebben dat jij de allerbeste zangeres ter wereld bent. Een gedachte die je overigens direct weer van je af moet zetten, als je het podium afstapt.''

Uitgekeken op haar grote hits is Kim Wilde nog lang niet. "Oh nee. Het zijn tijdloze liedjes en het publiek dat ze wil horen groeit nog steeds. Echt, ik blijf Chequered Love, Cambodia en View From A Bridge zingen tot ik er dood bij neerval."

Kim Wilde is te zien in Lucky, Rijssen (14/10); Music Club, Kampen (15/10) en TivoliVredenburg, Utrecht (16/10).

Reggestreek