Volledig scherm
Arco Hofland © Christian van der Meij

Burgemeester Hofland: 'Rijssen-Holten handhaaft ook op zondag'

RIJSSEN-HOLTEN - Mochten er toch winkels in Holten op zondag opengaan, dan gaat de gemeente Rijssen-Holten wel degelijk handhaven. Ook op zondag. Dat zegt burgemeester Arco Hofland.

Hofland reageert daarmee op een uitspraak van Léon Haanstra van supermarkt Coop in Holten. De ondernemer zei vorige week tegen Tubantia te overwegen om gewoon op zondag de deuren te openen. „Want één ding weten we nu zeker: op zondag handhaaft de gemeente Rijssen-Holten toch niet.” Volgens Hofland handhaaft de gemeente wel degelijk op zondag als dat nodig is. „We kunnen niet 24 uur per dag, zeven dagen in de week alles controleren. Maar we zullen gepaste maatregelen treffen, mocht dat nodig zijn”, aldus de burgemeester.

Handtekeningen
De Coop verzamelde samen met Albert Heijn 5.578 handtekeningen van Holtenaren die ook vinden dat de winkels in Holten op zondag open moeten kunnen gaan. Maar een meerderheid van de gemeenteraad heeft geen boodschap aan dit signaal uit Holten. De coalitiepartijen SGP, ChristenUnie, CDA en Gemeentebelang hebben nu eenmaal afgesproken dat de zondagsrust heilig blijft in Rijssen-Holten.

Oplossing
Haanstra heeft ervaring met burgelijke ongehoorzaamheid.. „Ik was hiervoor bedrijfsleider bij een C1000-supermarkt in Hengelo. We zijn toen ook illegaal op zondag open gegaan. Maar dat leverde ons een dwangsom van 5.000 euro per zondag op van de gemeente.” Zover wil hij het in Holten niet laten komen. „Ik wil graag on- speaking terms blijven met de gemeente en de gemeenteraad om een oplossing te zoeken”, zegt hij. Burgemeester Hofland: „Ik ken Haanstra als een uitstekend ondernemer en een verstandig zakenman. Ik ga er dus van uit dat Coop op zondag gesloten blijft.”

Reggestreek