Volledig scherm
Burgerwacht in de wijk Veeneslagen op de foto Gerlinde Kwintenberg en Peter Sjabben © Reinier van Willigen

Burgerwacht Rijssen heeft geld nodig voor cameratoezicht

RIJSSEN - De Burgerwacht Veeneslagen in Rijssen wil na de autoinbraken van de afgelopen tijd camera's plaatsen. Daar is echter geld voor nodig.

Ze zijn geen cowboys of een opsporingsdienst, maar ze hebben genoeg spannende dingen meegemaakt. Ze lopen niet met gummiknuppels of gevaarlijke honden, maar hebben al veel betekend voor de veiligheid. Op de straten in de wijk Veeneslagen patrouilleren al drie jaar lang mensen van Burgerwacht Veeneslagen Rijssen. „Preventief beveiligen”, zo noemt voorzitter Peter Sjabbens het. „Het doel was drie jaar geleden om de woninginbraken terug te brengen. Dat gebeurde destijds 36 keer in een half jaar. Het is bijna teruggebracht naar nul, maar nu is het tijd voor stap twee.”

Er zijn tientallen vrijwilligers actief voor Burgerwacht Veeneslagen, maar dat is niet genoeg om altijd alles te zien. In de laatste weken werden meerdere auto’s opengebroken, eergisteren nog vier. Daarom wil de burgerwacht camera’s ophangen op strategische plekken in de wijk. „We kunnen dan precies zien wie er in en uitkomt”, legt bestuurslid Gerlinde Kwintenberg uit. „Het is nu gewoon niet te controleren. Als iemand in een auto stapt, ziet dat er niet verdacht uit, ook al is het niet zijn of haar eigen auto. Vandaar dat het zo moeilijk is om het te voorkomen. Daarnaast zijn het geen amateurs, maar goedgeorganiseerde bendes. Ze weten precies wat ze doen.”

De camera’s moeten van goede kwaliteit zijn en dat kost geld. Zo’n 10.000 tot 12.000 euro is er nodig om alles te bekostigen. „De burgerwacht doet alles vrijwillig, dus we hebben geen geld te besteden”, vertelt Sjabbens. Om het cameraplan te bewerkstellingen, is de stichting begonnen met crowdfunding. Het is veel geld, maar Sjabbens hoopt het binnen een half jaar in orde te hebben.

www.burgerwachtvsr.nl/donaties

Reggestreek