Volledig scherm
Op de foto secretaris Jan de Ham (links) en voorzitter Bert Lemmers die een balletje werpen. © Jan Houwers

Butenboel in Holten wil met nieuwe baan ook jongere leden trekken

HOLTEN - Tirer of pointer? Wat het ook wordt, het gebeurt bij jeu de boulesvereniging Butenboel in Holten op een nieuwe baan.

Tirer (schieten) en pointer (plaatsen) zijn veelgebruikte termen in jeu de boules, maar voorzitter Bert Lemmers en secretaris Jan de Ham, die samen met penningmeester Johan Brilman het bestuur vormen, spreken liever van petanque. Bij Butenboel spelen de leden namelijk volgens de dit jaar bij de vereniging ingevoerde regels die daarbij gelden en ook worden toegepast in de wedstrijden tegen verenigingen in de regio, zoals Rijssen, Enter en Colmschate.

Stagiaire

De accommodatie aan de Larenseweg, achter het clubgebouw van touwtrekvereniging OKIA, is helemaal up-to-date voor de vierde lustrumviering in oktober. "Een stagiaire bij de gemeente heeft vorig jaar een ontwerp gemaakt voor een nieuwe baan, want de oude kon absoluut niet meer. Gras en mos tierden welig op de baan en de wortels van de bomen kwamen ook aan de oppervlakte", zegt Bert Lemmers. "De gemeente heeft dat keurig verwijderd, nieuwe wedstrijdbanen aangelegd, banken geplaatst en een omheining aangebracht. Alleen de overkapping bij het materiaalgebouw van OKIA hebben Johan Brilman en ik gemaakt."

Verlichting

Secretaris Jan de Ham vult nog aan: "We zijn de gemeente ook zeer erkentelijk dat ze verlichting hebben aangebracht. We spelen en trainen overwegend op de middag en van april tot en met juni ook 's avonds, maar we willen graag vaker 's avonds spelen, omdat we denken dat we daarmee ook jongere leden aan onze vereniging kunnen binden. Momenteel zijn de meesten van de 45 leden de 50 al gepasseerd. Het oudste lid is zelfs 89. Jeu de boules wordt dan ook vaak geassocieerd met oudere mensen, maar op campings speelt jong en oud het. En er komt best wel tactisch inzicht en veel techniek bij kijken. Het is vooral ook een gezellige sport en na afloop van een training of een wedstrijd drinken we koffie in het clubgebouw van OKIA. De samenwerking met die club is uitstekend; we kunnen het goed met elkaar vinden hier op 't Vletgoor."

Volgens beide bestuursleden zijn de wedstrijden die bij Butenboel onderling en tegen andere verenigingen worden gespeeld niet te vergelijken met het jeu de boules van de vakanties.

Petanque

Bij petanque, dat vooral in Frankrijk mateloos populair is bij zowel jong als oud, moet de speler vanuit een ring werpen met de bal naar het but (het kleine, vaak houten balletje) werpen. Het but mag op een afstand van tussen de zes en de tien meter van de werpring liggen. Een team kent twee of drie spelers, waarbij in elk geval een van hen pointeur is. De speler die bedreven is in het plaatsen van een bal zo dicht mogelijk bij het but. Een tweede speler is steevast een tireur en gespecialiseerd in het wegkaatsen van de bal van de tegenstander.

Wie belangstelling heeft kan een kijkje komen nemen op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Reggestreek