De fontein op het Schild in Rijssen heeft zijn langste tijd gehad. In de zomer gaat hij tegen de vlakte.
Volledig scherm
De fontein op het Schild in Rijssen heeft zijn langste tijd gehad. In de zomer gaat hij tegen de vlakte. © Bert Kamp

Centrum Rijssen op de kop maar eerst nieuwe waterleiding

RIJSSEN - Het centrum van Rijssen krijgt een andere, aantrekkelijker inrichting. Maar voor het mooier wordt, is het eerst lelijker en daar is waterleidingbedrijf Vitens mee begonnen.

Aan het begin van de Grotestraat - aan de kant van de Enterstraat - is Vitens begonnen met het vervangen van het waterleidingsnetwerk. In het hele centrum moet dit netwerk worden vervangen. 

Hoge Walplein

De herinrichting van het centrum begint achter Vitens aan ook op de kop van de Grotestraat en dan richting het Schild. De Haarstraat wordt onder handen genomen vanaf het Hoge Walplein richting het Schild.

Leesbaar

De herinrichting is het resultaat van overleg tussen de gemeente, ondernemersvereniging Habi, het Rijssens Museum en het ontwerpteam van Reitsema en Partners. Een van de onderdelen is het weer ‘leesbaar’ maken van de verschillende onderdelen van de Rijssense historie. 

Spelen met water

Een kleine drie miljoen gooit de gemeente er tegenaan om van Haarstraat en Grotestraat een eigentijds en sfeervol geheel te maken. Centraal punt in het winkelhart van de Reggestad is en blijft het Schild. De oude, vertrouwde fontein op het plein wordt afgebroken. De gemeente heeft al een sloopmelding bij zichzelf aangevraagd. Volgens woordvoerder Tjeerd Koetje zal het gevaarte rond de bouwvakvakantie definitief verdwijnen. Ervoor in de plaats komt een speelvoorziening met water, speciaal voor de kinderen. In Holten zijn een poos geleden ‘bedriegertjes’ aangelegd, maar in Rijssen wordt het, volgens wethouder Jan Aanstoot, iets anders.

Het winkelerf krijgt compleet nieuwe bestrating, ander straatmeubilair en groen wordt scheutig aangebracht.

Reggestreek