Volledig scherm
Ria Kappert (op de foto als dirigente) was een van de favorieten, maar moest het afleggen tegen Daphne de Jong die de winnende dirigente werd van Maestro 2016. © Bert Kamp

Daphne de Jong wint Maestro Holten

HOLTEN - Vitaliteitscoach Daphne de Jong is zaterdagavond als beste Maestro-dirigente van Holten gekozen door de vakjury en het publiek. Met haar zelfverzekerde dirigeerslag loodste ze het 25-koppige orkest van HMV overtuigend door het nummer Skyfall van Adele. Medefinalisten Ria Kappert en Frank Fridrichs hadden het nazwaaien.

„Dit had ik niet verwacht!”, reageert het a-muzikale talent overdondert in haar glanzende galajurk. „Vind het nog steeds bizar dat ik hier überhaupt voor gevraagd ben. Maar het was ontzettend leuk!”

Bierspatel als dirigeerstok
Hilarisch, indrukwekkend en verrassend, zo kan het muzikale evenement Maestro Holten 2016 dat zich in een bomvolle theaterzaal van het Kulturhus afspeelde omschreven worden. Spontane toegiften van dirigenten, zwaaiende armen en benen en een bierspatel in plaats van dirigeerstokje, het muzikale spektakel kon bij het publiek, de vakjury én de HMV-orkestleden niet meer stuk. Naast gieren en grinniken was het ook aandachtig luisteren naar de gespeelde popsongs van de Beatles, Rolling Stones, Claudia de Breij, Europe, Adele en Don McLean.

Youtubefilmpjes en een persoonlijk partituur
De zes kandidaten, Bonte Paard eigenaar Aaldrik Paalman, dominee Arjen van der Spek, aardrijkskundeleraar Gert Jan Hoekman, OCH actrice Ria Kappert, Daphne de Jong en sporthalbeheerder Frank Fridrichs hadden zich allen op eigen manier voorbereid. Daphne bekeek drie keer per dag YouTube filmpjes over het dirigeervak, Frank en Ria schreven een persoonlijk partituur, terwijl Gert Jan op zaterdag bedacht zijn stuk nog eens te bekijken.

Een voor een betraden de bekende Holtenaren het podium om als amateurs te dirigeren. Het publiek en de vakjury was over iedereen vol lof, maar vond Daphne de beste.

Reggestreek