Volledig scherm
Ook oude blikken kunnen bij dementerenden herinneringen terug halen. © Lenneke Lingmont

De geur van een ouderwetse boerenkoolstamppot helpt dementerenden in Rijssen

RIJSSEN - Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel begint in Rijssen met het project De kracht van herinneringen.


De geur van een ouderwetse boerenkoolstamppot, de woorden aap- noot-mies. Of een jeugdfoto. Het zijn vaak kleine dingen van vroeger die veel positieve herinneringen kunnen ophalen bij dementerende ouderen. „Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. Maar wat ze heel vroeger hebben meegemaakt of hebben gedaan blijft daarentegen vaak wel in hun geheugen zitten”, vertelt Mariët Velding.

Verademing
Ze is zorgcoördinator bij Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel. „Wij benutten de kracht van die herinneringen door vooral te kijken naar wat iemand nog weet en kan. Voor een dementerende is het een verademing om te beseffen dat hij of zij zich nog dingen kan herinneren. Dat geeft een goed en fijn gevoel. En dat positieve gevoel werkt thuis door.”

Blikkenmuseum
Om herinneringen op te halen houdt de stichting acht tot tien bijeenkomsten onder de naam ‘De kracht van herinneringen’. Per bijeenkomst staat een thema centraal en worden alle zintuigen zoveel mogelijk geprikkeld. Velding: „De ene oudere reageert sterk op muziek, de ander juist weer op geur. We gebruiken ook zoveel mogelijk materialen van vroeger. Bij het thema ‘schooljaren’ spelen we een stukje les na met bijvoorbeeld aap-noot-mies-schoolborden. En bij ‘verzamelingen’ zijn we naar het Blikkenmuseum in Marle geweest. Blikken met afbeeldingen van vroeger halen veel herinneringen naar boven.”

Reggestreek