Francine van Rossem wil bij haar Kruidenhuis De Vlo ook een zelfpluktuin voor snijbloemen aanleggen.
Volledig scherm
Francine van Rossem wil bij haar Kruidenhuis De Vlo ook een zelfpluktuin voor snijbloemen aanleggen. © Marc Bolsius

De Vlo wil theetuin aan de Rijssense Drostendijk

RIJSSEN - Een kleinschalige theetuin met een zelfpluktuin voor snijbloemen. Dat wil Francine van Rossem van Kruidenhuis de Vlo aan de Drostendijk realiseren. Gemeente Rijssen-Holten ziet er wel wat in.

Geneeskrachtige kruidenplanten

‘Meer dan tien jaar geleden is het kruidenhuis begonnen als een kwekerij van geneeskrachtige kruidenplanten. Deze voorgeschiedenis is nog steeds merkbaar in het hoge aandeel kruiden in het assortiment.  Zowel standaard als bijzondere keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden en verfplanten hebben een plek. Naast kruiden worden groenten geteeld. Zaden zijn zo veel mogelijk van eigen kweek, zodat de gewassen goed aangepast zijn aan de grond en omstandigheden op de kwekerij’, aldus Van Rossem

Toenemende droogte

Maar het veranderende klimaat en de toenemende droogte spelen Van Rossem parten en daarom is op zoek naar andere mogelijkheden voor haar biologische bedrijf. Ze denkt die te hebben gevonden in de theetuin en de zelfpluktuin, waarmee ze inspeelt op dagrecreanten. Haar bedrijf kan dan dienen als een rustpunt voor, bijvoorbeeld, ‘recreatieve fietsers en wandelaars’. 

Zes tafeltjes

Van Rossem wil aan vier tot zes tafeltjes thee uit eigen tuin schenken en andere eigen gemaakte producten aanbieden. Zo verkoopt Van Rossem elke zaterdagmiddag groenten, eieren, honing en kruiden in haar boerderijwinkel. Tevens verzorgt zij rondleidingen langs de groenten en kruiden en workshops aan de Drostendijk nabij het zonnepark in aanleg. Volgens wethouder Roland Cornelissen is de impact van het plan van Van Rossem op de omgeving minimaal. De theetuin wordt op het terrein ingericht en er is geen sprake van een volwaardig terras. 

Reggestreek