Volledig scherm
Het Voedingscentrum voert een inspectie uit, voor de Zilveren Schaal wordt toegekend aan de gezonde Holtense school. © Lenneke Lingmont

De Waerdenborch in Holten wint
Zilveren Schoolkantine Schaal

HOLTEN - "Je ziet het, gezond eten hoeft niet alleen een kale wortel te zijn. Leerlingen kunnen kiezen uit belegde broodjes, salades of yoghurt met muesli", zegt Gert-Jan Geerling van scholengemeenschap de Waerdenborch, een gezonde school.

De Waerdenborch in Holten mag zich een gezonde school noemen. Donderdag  ontving de scholengemeenschap na een grondige inspectie door het Voedingscentrum de Zilveren Schoolkantine Schaal. "Een erkenning die je niet zomaar krijgt", zegt Voedingscentrum-inspecteur Kathelijne Bottema, die de kantinescan uitvoert. "De verhoudingen gezond en minder gezond, uitstraling en prijzen spelen een belangrijke rol. Ook moet het aanbod 'gezond' vooraan liggen en de aandacht trekken. Een wit broodje mag best, maar daar moeten wel voldoende vezels in zitten. De presentatie hier ziet er op het eerste gezicht goed uit."

De 'schoolkantine' heeft een hippe La Place-uitstraling. Op de sfeervol verlichte balie een grote bak gevuld met ijs waarin saladshakers, flesjes water met fruit en bekers yoghurt liggen. Daarnaast de verpakte broodjes en bagels voor 1,80 euro per stuk. Onder de warmtelampen de warme hap. Fruit en fiber-repen liggen naast het verse fruit. Met de veel gebruikte centrale watertap in de aula is de nieuwe schoolkantine een verrijking.

Broodje knakworst

Dat vinden ook de leerlingen die in de eerste pauze in de rij staan voor, jawel, een broodje knakworst. Met een streepje honingmosterdsaus. Mavo-leerling Quinten Oongs (13) neemt een hap van zijn witte broodje. "Maar ik eet ook wel een broodje gezond hoor, omdat het beter, maar ook heel lekker is." De 14-jarige Robin Gribling heeft een bruin broodje gezond gekocht. "Dit is beter dan de automaten. Daar kan je een zakje tomaatjes en komkommertjes uithalen, maar daar heb je niet altijd zin in", vertelt de havo- leerling. "Ik hoop dat ze in de zomer fruitijsjes aanbieden."

Volgens Geerling zijn er ideeën genoeg en is de gezonde visie die de school heeft nog veel breder te trekken. "We willen de leerlingen blijven stimuleren op dat gebied, kijken ook naar signalen van verkeerde levensstijlen en spreken leerlingen daar op aan. We zien het als een verantwoordelijkheid van de school die een beschermende plek moet bieden en bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van de leerling."

Reggestreek