Volledig scherm
Schaapherder Jos Duurland tussen zijn schapen. Foto: Annina Romita

Dierenarts en herder spreken elkaar tegen over oorzaak dood 18 schapen in De Borkeld

MARKELO/HOLTEN/RIJSSEN - Geen aardappelschillen maar een teveel aan eikels. Dat lijkt de dood te hebben veroorzaakt van tot nu toe achttien drachtige ooien van de schaapskudde in natuurgebied De Borkeld. Dat stelt Twan van Bussel, de behandelend dierenarts.

De medewerker van dierenkliniek De Vijf Heuvels in Markelo was er woensdagmiddag bij toen het zeventiende Drentse heideschaap van schaapherder Jos Duurland het loodje legde.

Eikels
Van Bussel drong aan op een eenvoudige sectie bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Daar werd in de pens van het dode schaap een berg eikels gevonden en geen aardappelschillen. ,,Maar die verteren ook sneller’’, aldus Van Bussel.

Zelfstandig herder Duurland zag eerder het nut van een nadere bloedanalyse en sectie niet in. Dat zou met een paar honderd euro te veel in de papieren lopen. ,,En dan? Dan weet ik nog niets’’, zei de inwoner van Goor.

Opzet
De herder hield rekening met kwade opzet. Volgens Duurland was maandagavond een grote hoeveelheid schillen in de nachtweide gestrooid, over een lengte van 15 meter. Hij waarschuwde burgers geen schillen te dumpen bij schaapskuddes, kinderboerderijen en ponyweiden.

Dierenarts Van Bussel zag geen schillen. Hij betwijfelt of die de doodsoorzaak kunnen zijn geweest. „Van verse schillen worden schapen niet ziek.” De veterinair spreekt van ‘een bijzonder verhaal’. ,,Dat er zoveel in korte tijd doodgaan. Ze lopen hier al langer. Misschien kregen ze nu meer eikels binnen. Die kúnnen de doodsoorzaak zijn.’’

Vlees
Volgens Van Bussel zijn Duurland’s dieren ‘verder wel gezond’. ,,Ze lopen erbij zoals een Drents heideschaap moet zijn, het zijn geen Texelaars.” Die hebben namelijk meer vlees op de botten.

Duurland gelooft niet in de eikeltheorie, de symptomen passen niet, meent hij. ,,Eikels liggen er al vanaf eind augustus. Als dat de oorzaak zou zijn, was dit al eerder gebeurd. Bovendien liepen ook rammen hier. Die mankeren niks.’’ Er kwamen gisteren geen slachtoffers bij. Duurland: ,,We zijn er doorheen.’’

Reggestreek