Dik Wessels derde in Quote 500, Rabens rukken op

RIJSSEN / WINTERSWIJK – Dik Wessels uit Rijssen is van de vierde naar de derde plek gestegen in de Quote 500, het blad met de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders en rijkste families. Wessels vermogen wordt geschat op 2,1 miljard euro en is het afgelopen jaar 5% zijn gestegen volgens Quote. Dik Wessels behoort voor het eerst sinds Quote 17 jaar geleden met ‘de 500’ begon tot de top-3.

Het gezamenlijke vermogen van de rijkste Nederlanders is dit jaar ondanks de economische crisis opnieuw gestegen. Mede geholpen door een gunstige beurskoers zagen de allerrijksten hun vermogen met 6,14 procent toenemen, tot een totaal van 113,1 miljard euro.

20 miljardairs

Inmiddels is het weer wat moeilijker om een positie op de lijst te bemachtigen, stelt zakenblad Quote. Had de hekkensluiter vorig jaar nog genoeg aan 50 miljoen euro, dit jaar moest DJ Tiësto 54 miljoen meenemen om erbij te horen. Onder de 500 vermogenden bevinden zich dit jaar 20 miljardairs.

De eerste plaats van rijkste Nederlanders is opnieuw voor Charlene de Carvalho-Heineken, de erfgename van het Heinekenimperium, die haar vermogen met maar liefst 33,3 procent zag stijgen tot 7,2 miljard euro. Ook de nummer twee, Frits Goldschmeding, zag zijn vermogen met 42,9 procent omhoogschieten. De oprichter van Randstad uitzendbureau is goed voor 3 miljard euro. Wessels staat op de derde plaats, gevolgd door mediamagnaat John de Mol (2 miljard) en auto-importeur Wijnand Pon (2 miljard).

Transportbroers Raben rukten op

In de top 10 veranderde weinig, maar in de lijst staan wel enkele opmerkelijke stijgers en nieuwkomers. Zo rukten de transportbroers Marco en Ewald Raben op van plek 280 naar 129, met een geschat vermogen van 200 miljoen. Marco Raben woont in Winterswijk. En Robert van der Wallen, met zijn BrandLoyalty, dat spaarprogramma’s voor supermarkten ontwikkelt, denderde met een geschat vermogen van 140 miljoen de Quote 500 binnen. Het zakenblad denkt dat hij ook volgend jaar flink zal stijgen, nu hij recent 267 miljoen cashte met de verkoop van zijn bedrijf.

De 50 rijkste families van Nederland blijven niet achter. Waren zij vorig jaar samen goed voor 44,1 miljard, in 2013 is dat gestegen naar 45,2 miljard euro. Op nummer 1 prijkt de familie Brenninkmeijer, eigenaren van de winkelketen C&A, met 23 miljard euro. De familie Van der Vorm (bekend van investeringsfonds HAL) volgt met 5,1 miljard en de derde plaats wordt ingenomen door familie De Rijcke, bekend van Kruidvat en Groenewoudt, met 1,9 miljard.

Meer in De Twentsche Courant Tubantia van woensdag

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Reggestreek