Volledig scherm
De vertrekkende Holtense dominee Harry Gijsen gaat de kerk op zijn nieuwe plek in Spijkenisse ‘een beetje opschudden’. © Emiel Muijderman

Dominee Harry Gijsen van Holten naar Spijkenisse

HOLTEN - Dominee Harry Gijsen neemt zondag afscheid van de Hervormde Kerk in Holten. Hij vertrekt naar Spijkenisse waar hij de reorganisatie van de plaatselijke kerk gaat vormgeven.


Het is één van de weinige keren dat hij solliciteert voor de baan van dominee. Voor Holten wordt hij destijds gevraagd. „Ik wilde altijd al graag naar het oosten. Zelf ben ik een Drent, ik spreek dialect en het inburgeren in Holten ging moeiteloos.”

Gijsen is gewend zich snel aan te passen. Behalve diverse omzwervingen in Nederland, woont hij met zijn gezin een aantal jaren in het Zuid-Afrikaanse Zambia. „Ik was toen midden dertig en als je iets heel anders wilt, moet je het doen als je jong bent.”

Op de vraag wat Gijsen bij zal blijven van zijn jaren in Holten, is het met name de saamhorigheid. „Holten is daar heel sterk in. De mensen doen het samen, je kunt op ze bouwen en als ze iets willen, gaan ze er ook voor.”

Het feit dat er steeds minder jonge mensen in de kerk te zien zijn, baart hem zorgen. „Het is belangrijk om te laten zien dat de kerk ook iets doet voor de samenleving. Trek de mensen naar de kerk door bijvoorbeeld theaterspektakels te organiseren en interactievere diensten. Wat we niet moeten doen, is op de oude weg doorgaan, want dan overleeft de kerk het niet.”

Reggestreek