Volledig scherm
Alie van den Belt kan met een speciale app op de iPad lichten aan- en uitdoen en kijken wie er voor de deur staat. © FRANS NIKKELS

Domotica via Ipad in Rijssen: 'Ik ben veel minder afhankelijk’

RIJSSEN - Via een speciale app op de iPad de lichten in huis aan- en uitdoen. Of het zonnescherm laten zakken. En kijken wie er achter het huis voor de deur staat. Maar ook contact hebben met de thuiszorg of apotheek.Voor Alie van den Belt (67) is het een uitkomst. De Rijssense is door een progressieve spierziekte gekluisterd aan een (rol)stoel.

Maar dankzij domotica (automatisering in huis) heeft ze thuis toch nog enigszins de regie in handen. „Ik ben er heel blij mee”, zegt ze terwijl ze naar de iPad wijst. „Ik voel me niet meer zo afhankelijk, ik ben meer zelfstandig. Dat voelt heel fijn.” Eerder moest haar man Marinus (70) eraan denken om ’s middags op tijd naar huis te gaan. „Anders zat Alie hier in het donker. Ja, dat is wel eens gebeurd. Het zijn maar kleine dingen: even het licht aandoen. Maar je moet er wel aan denken”, zegt hij.

Ontlasting
Ontlasting van de mantelzorgers is dan ook een van de voordelen van de inzet van technische hulpmiddelen thuis, stelt wethouder Ben Beens van de gemeente Rijssen-Holten. „We doen in Rijssen-Holten samen met de zorginstellingen een proef om te kijken hoe we door de inzet van domotica en zorg mensen langer zelfstandig thuis kunnen laten wonen. We hebben er zo’n 150.000 euro voor vrijgemaakt om twintig proefprojecten in onze gemeente te kunnen doen”, zegt Beens. „Als dat goed bevalt, kunnen we bekijken of we domotica meer kunnen inzetten. Natuurlijk kost het geld, maar aan de andere kant besparen we ook veel geld. Want zonder aanpassingen aan de woning zou opname in een zorginstelling waarschijnlijk de enige oplossing zijn.”

Aanvulling
Met WMO-geld van de gemeente Rijssen-Holten is de woning van het echtpaar al helemaal aangepast. De slaapkamer, de woonkamer en de badkamer zijn beneden. Er is een tillift bij het bed, het toilet en de douche zijn aangepast. Sinds kort heeft Alie van den Belt een iPad, waarmee ze ‘het halve huis’ kan bedienen. „Maar domotica mag en kan nooit de echte ‘warme zorg’ van mensen vervangen”, stelt Beens. Zo krijgt Alie zes keer per dag thuiszorg, vertelt Rita Last van RST-zorgverleners. „Domotica is prima, maar als aanvulling.”

Reggestreek