Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Dwangsom dreigt als Albert Heijn in Holten toch op zondag opent

RIJSSEN-HOLTEN - Als Albert Heijn in Holten toch op de zondagen 24 en 31 december de deuren opent, moet de supermarkt een dwangsom van 35.000 euro per dag betalen.

„Dat is helaas nodig”, zegt burgemeester Arco Hofland. Want we krijgen signalen binnen dat Albert Heijn ondanks het verbod toch open wil gaan. De supermarkt heeft al verzoeken gedaan aan werknemers om beschikbaar te zijn op beide zondagen.” 

Behalve de preventieve dwangsom van 35.000 euro per dag, wacht de directie bij overtreding van de winkeltijdenwet ook een gang naar de rechtbank. 'Het gaat om een economisch delict. Straf op overtreding is een hechtenis van ten hoogste zes maanden, taakstraf of boete van maximaal 20.500 euro’, zo schrijft het college van B en W.

Verbaasd

Directeur Gerald ten Have van Holten Have bv zegt ‘verbaasd’ te zijn over de dreigende toon van de brief die hij heeft ontvangen van de gemeente Rijssen-Holten. „Wij doen een keurig verzoek om gebruik te maken van de ontheffing die de gemeenteraad zelf in de winkeltijdenverordening heeft opgenomen”, zegt hij in een reactie. 

Hij verwijst daarbij naar artikel drie uit die gemeentelijke verordening. Daarin staat dat het college ontheffing kan verlenen  voor het uitstallen van kunst op zondag tussen 11 en 22 uur.
 Albert Heijn wilde samen met kunstenaar Ten Vregelaar een tentoonstelling organiseren in de supermarkt op de zondagen 24 en 31 december. 

Quote

Mensen doen steeds later inkopen voor de feestdagen. Van die twee dagen moeten we het hebben. Die zijn cruciaal voor de omzet

Directeur Gerald ten Have van Holten Have bv

Schijnconstructie

„Een schijnconstructie”, noemt het college van B en W dat. ‘De ontheffing uit artikel drie is bedoeld voor kunstgaleries en musea. Niet voor winkels die levensmiddelen verkopen’, is de interpretatie van het college.

En nu? „Albert Heijn in Holten blijft op de zondagen 24 en 31 december dicht”, zegt Ten Have. „Natuurlijk. We houden ons aan de wet. We dwingen ons personeel ook niet om op zondag te werken. We hebben alleen geïnventariseerd wie er eventueel vrijwillig zou willen werken  op die twee zondagen.”

Omzet mislopen

Ten Have zegt een forse omzet mis te lopen. Mensen doen steeds later inkopen voor de feestdagen. Van die twee dagen moeten we het hebben. Die zijn cruciaal voor de omzet. Nu lopen we het risico dat Holtenaren boodschappen doen in omliggende plaatsen waar de winkels wel open zijn. Mogen consumenten en ondernemers alsjeblieft zelf weten wanneer de winkels open gaan? Het wordt tijd dat de overheid zich hier niet meer mee bemoeit.”

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Reggestreek