Volledig scherm
© Bert Kamp

Een ‘koninklijk’ afscheid voor juf Joke Boode in Holten

HOLTEN - Niet op de fiets, maar als een jonkvrouw op een paard naar school voor de allerlaatste werkdag. Verbaasd en verrast neemt juf Joke Boode-Muller deze vrijdagochtend plaats op de viervoeter die om acht uur voor haar deur staat. Dat allemaal in het kader van haar afscheid.

Na 29 jaar neemt de 65-jarige Holtense afscheid van de Haarschool. „Ik wist niet wat ik zag”, reageert Joke Boode-Muller lachend. „De prinsessenjurk was al eerder bezorgd, dus ik had al wel een voorgevoel. Maar ik dacht: ‘We zien het wel’.”
De geboren Holtense wilde vroeger niet per se het onderwijs in. Ze had over de kleuterkweekschool gehoord en dat leek haar wel leuk. „Dat was nog de oude kweekschool. Ik was 20 of 21 jaar toen ik klaar was en ben in Raalte als kleuterjuf begonnen. Toen ik kinderen kreeg, heb ik gebruikgemaakt van de verzorgingstijd die toen nog speelde. Daarna was ik een tijdje werkzaam in Holten en in Dijkerhoek op de peuterspeelzaal. Af en toe viel ik in op de Holtense basisscholen en ik heb zelfs nog een jaar op de Dorpsschool lesgegeven. De laatste negentien jaar stond ik voor de klas in de Haarschool.”

Joke Boode heeft altijd graag lesgegeven aan de groepen 1 en 2. Vooral ‘de spontaniteit en de gezelligheid’ van deze leeftijdsgroep maakten het werk plezierig om te doen. „Alle leeftijden hebben wel iets. Ik vond bijvoorbeeld de creatieve middagen met leerlingen uit groep 5 ook leuk. Wat ik minder leuk vond, is de administratie die de laatste jaren erbij is gekomen. Vroeger praatte je na schooltijd nog even met je collega’s, deed je wat nakijkwerk en dan ging je naar huis. Dat was het dan.Tegenwoordig ben je ook nog in je vrije tijd aan het werk. En ik vind dat er in de onderbouw veel eisen worden gesteld aan de kinderen. Vroeger kon je lekker knutselen, spelen en muziek maken. Je zag toen wel wat je deed. Nu moeten de kinderen van alles. In Nederland kunnen ze wat dat betreft aardig doorslaan.”

In de toekomst is ze vast nog wel eens te vinden op de Haarschool. Niet structureel, maar af en toe een ochtend om te helpen. Het afscheid van leerlingen en haar collega’s vergeet ze in elk geval niet. „De erehaag van alle 180 leerlingen die luidkeels een lied zingen terwijl ik en mijn man Albert over de loper het schoolplein betreden... Prachtig. Dat ga ik zeker wel missen. De gezelligheid van de kinderen en de samenwerking met collega’s. Wat zal het gek zijn in het begin dat ik niets meer moet.”

Volledig scherm
© Bert Kamp

Reggestreek