Volledig scherm
Met vereende krachten steken wethouder Roland Cornelissen, Meindert Koopman en Jan van der Spek een reuzenstekker in een ‘stopcontact’ bij oplevering van eerste gasloze huizen in Rijssen. © Wouter Borre

Eerste gasloze woningen Rijssen opgeleverd

RIJSSEN - Als ze geen gekke dingen doen, wekken de bewoners van de vijf gloednieuwe woningen van De Goede Woning in de wijk Het Opbroek evenveel energie op als ze verbruiken. Donderdagmiddag werden deze eerste gasloze woningen van Rijssen met feestelijk vertoon opgeleverd.

„Ja, de bewoners moeten geen uur onder de douche gaan staan, maar bij normaal verbruik wonen ze zometeen energieneutraal”, aldus Meindert Koopman, directeur van aannemer Roosdom-Tijhuis die de woningen aan De Burcht bouwde. 

En dat bouwen ging met minimale arbeidskrachten, volgens Koopman, omdat het grootste deel van de woningen al in de fabriek is gemaakt. „Alleen het metselwerk hebben we hier gedaan om niet uit de toon te vallen bij de rest van de bebouwing”, zei Koopman, die zijn dank uitsprak richting Jan van der Spek, directeur van de woningcorporatie.

Huurdersheffing

Van der  Spek, die in september met pensioen gaat, toonde zich blij dat  het project zo goed was verlopen. „Maar om ons huidige woningenbestand onafhankelijk te maken van gas- en elektraleveranciers hebben we 40.000.000 euro nodig. Ik hoop dan ook dat de regering inziet dat de huurdersheffing die we jaarlijks betalen als woningcorporaties moet worden afgeschaft”, aldus Van der Spek, die meldde dat begin 2019 zal worden begonnen met de bouw van tien gestapelde, gasloze woningen op de plek van de oude Willem Alexanderschool aan de Welleweg.

Wethouder Roland Cornelissen wenste de bewoners namens de gemeente veel woonplezier. De gemeente  is overigens leidend bij het gasvrij maken van woningen. Daar ligt letterlijk nog een schone taak.

Reggestreek