Volledig scherm
© Getty Images

Eigenaar recreatiewoning in Holten is wanhoop nabij: ‘Iemand van de gemeente loert constant naar binnen’

HOLTEN - De eigenaar van een recreatiewoning aan de Postweg in Holten is de wanhoop nabij. „Door de wetenschap dat iemand van de gemeente constant naar binnen staat te loeren, heb ik een angstsyndroom opgelopen”, zegt hij geëmotioneerd bij de bestuursrechtbank in Zwolle.

De Holtenaar vecht een dwangsomaanschrijving aan voor permanent wonen in een huis waar dat niet is toegestaan. Na een goed gesprek met wethouder Jan Aanstoot is een dwangsombeschikking van 16.000 euro teruggebracht naar 2000 euro. 

De kwestie speelt al sinds 2011. Af en aan kwam de gemeente in het geweer tegen de vermeende permanente bewoning van de bungalow. Procedures werden ingetrokken omdat er niet genoeg bewijs leek.

Tegen de lamp

In 2016 was het wel raak. De Holtenaar stond ingeschreven op het adres, heeft geen ander adres in Nederland en voerde het huis bij de belasting op. Kortom, de eigenaar had er zijn hoofdverblijf en daar staat een dwangsom op van 2000 euro per maand.

De Holtenaar blijft volhouden dat hij er ook toen slechts ‘recreëerde’. Hij verbleef het merendeel van de tijd in het buitenland, als zeevaarder of als duikinstructeur in Thailand. „Ik kom hier alleen om uit te rusten van het werk en ik heb een tijdschakelaar om inbrekers af te schrikken.” Dat kon hij volgens de gemeente echter niet afdoende aantonen.

Schip nu als hoofdverblijf

Intussen lijkt de storm geluwd. De Holtenaar heeft sinds twee jaar een eigen binnenvaartschip, waarmee hij op-en-neer vaart naar Parijs en Zuid-Frankrijk. Het schip is nu zijn hoofdverblijf.

De uitspraak volgt over uiterlijk zes weken.

Reggestreek