Volledig scherm
Philip Tijhuis, Mark van den Dijk en Jannes Schulenburg (vanaf links) bij de skeelerpiste annex schaatsbaan in aanleg aan de Opbroekweg in Rijssen. © Lenneke Lingmont

Eind mei skeeleren op nieuwe
piste aan Rijssense Opbroekweg

RIJSSEN - Een graafmachine is dinsdagmiddag nog druk bezig zand te verplaatsen, maar de contouren van de gecombineerde skeeler- en ijsbaan zijn duidelijk zichtbaar aan de Opbroekweg in Rijssen. „Als het weer geen spelbreker is, kunnen we over zes weken skeeleren op de nieuwe piste. De aankleding, met onder meer lichtmasten, moet dan nog gebeuren”, zegt voorzitter Mark van den Dijk van de Schaats- en skeelervereniging Rijssen.

 De accommodatie, die wordt aangelegd door Nexus uit Nijverdal, ligt naast het complex van tennisclub De Mors en omvat een skeelerpiste van 200 meter met eromheen een schaatsbaan, die in de zomer door de skeeleraars wordt gebruikt. 

Uitbreiding

Met de tennisclub is overeengekomen dat de leden van de schaats- en skeelervereniging ook van het clubgebouw van de tennisvereniging gebruik mogen maken. „Ik verwacht dat als het clubgebouw te klein wordt, we dan eerder kiezen voor uitbreiding ervan dan dat we een eigen onderkomen bouwen. Maar zover is het nog niet. Eerst maar eens een goede accommodatie”, aldus Van den Dijk.

Twee dagen vorst

Volgens ijsmeester Jannes Schulenburg wordt de ijsbaan circa 15 centimeter diep en 300 meter lang, met een ondergrond van asfalt. De ijsbaan komt lager te liggen dan de skeelerpiste. „Als het twee dagen zo’n 6 graden vriest kunnen we, afhankelijk van de weersomstandigheden overdag, schaatsen. Verder bestaat de mogelijkheid ook buiten de baan een ijsvloer te maken”, aldus Schulenburg.

In elk geval is het een hele verbetering met de huidige ijsbaan aan de Molendijk Noord, die ook afgelopen winter niet openging omdat het ijs niet dik genoeg was. Wat er met de oude ijsbaan gaat gebeuren weet Van den Dijk niet. „Het terrein is eigendom van bouwbedrijf Nijhuis, maar er mag weinig daar in verband met de aanwezigheid van het natuurgebied bij de Regge.”

Sponsoring

De hele accommodatie gaat zo’n 200.000 euro kosten. De helft daarvan komt van de gemeente Rijssen-Holten. De schaats- en skeelervereniging draait op voor de andere helft via een lening, zelfwerkzaamheid en sponsoring. Met dat laatste gaat het overigens bijzonder goed, want de boarding om de skeelerpiste is al helemaal vol gepland met reclame-uitingen van 50 bedrijven.

De SSVR telt nu circa 90 skeelerende leden en zo’n 60 jaarkaarthouders voor de ijsbaan. Bestuurslid Philip Tijhuis verwacht dat dit aantal snel zal groeien als de accommodatie aan de Opbroekweg eenmaal klaar is.

Reggestreek