Volledig scherm
© Thinkstock

Failliet van thuiszorgbedrijf Solace stap dichterbij

LOSSER/RIJSSEN - Een faillissement van Solace ATC lijkt onafwendbaar. Het thuiszorgbedrijf en FNV Zorg & Welzijn zien af van een gezamenlijke reddingspoging.

Solace ATC is volgens vakbond FNV op het laatste moment niet ingegaan op een reddingsplan. Eigenaresse Trees Zwienenberg uit Markelo sorteert volgens de bond voor op een faillissement met haar andere bedrijf BiOns.

Achterlopen
De beide partijen besloten vrijdag in aanwezigheid van 40 bezorgde thuishulpen dit weekeinde te gebruiken om pensioenfondsen en Belastingdienst over te halen hun faillissementsaanvraag in te trekken. Solace Algemene Thuiszorg Combinatie wordt verweten achter te lopen met pensioenpremieverplichtingen en heeft onlangs uit geldnood besloten het vakantiegeld van zijn thuishulpen gespreid te betalen. De hulpen vroegen zich ook af of er geld was om donderdag de lonen te betalen. Mocht er een faillissement worden uitgesproken, dan neemt het UWV volgens de regels de uitbetaling van dit loon op zich.

Teleurgesteld
Vakbondsbestuurder Wim van der Hoorn is teleurgesteld. Hij wil dat Solace duidelijkheid verschaft. "Ik wil dat mevrouw Zwienenberg de medewerkers zelf komt vertellen dat het bedrijf dinsdag failliet wordt verklaard", aldus Van der Hoorn. De vakbondsman vermoedt dat de directie bewust op een faillissement aanstuurt en al enige tijd klanten beweegt om hun thuishulp in te kopen voor het andere bedrijf van Zwienenberg, BiOns. Zwienenberg gaf zondag aan niet te willen reageren.

Eigen holding
Volgens Zwienenberg werken bij Solace 150 mensen. Het handelsregister van de Kamer van Koophandel geeft (nog) 110 werkzame personen bij het bedrijf aan en 208 medewerkers voor BiOns. De bedrijven vallen elk onder een eigen holding die beide door Zwienenberg worden bestuurd.

Reggestreek