Mr. Dignus Meulenberg (rechts) en mr. Jeroen Stekelenburg dragen het claimrecht in de OAD-affaire op de Rabobank over aan de familie Ter Haar.
Volledig scherm
Mr. Dignus Meulenberg (rechts) en mr. Jeroen Stekelenburg dragen het claimrecht in de OAD-affaire op de Rabobank over aan de familie Ter Haar. © Carlo ter Ellen

Familie Ter Haar is OAD-curatoren extreem dankbaar

HOLTEN - De curatoren van de failliete reisorganisatie Oad gaan niet verder met hun claim van tientallen miljoenen op de Rabobank. Ze hebben hun claim overgedragen aan de familie Ter Haar, oud-eigenaren van Oad, die er nu mee verder kan. De familie is daar blij mee.

De familie Ter Haar hield de Rabobank verantwoordelijk voor het bankroet van de Oad in 2013, waarbij 1.750 werknemers hun baan verloren. De bank zou volledig onnodig de stekker uit de reisgigant hebben getrokken. Onnodig omdat financiële redding voor Oad door het bijspringen van een twaalftal Twentse zakenlieden dichtbij was. Waar de Ter Haars de Rabo een te rigide opstelling verweten, stelde Rabo dat de familie lang genoeg de tijd had gehad om Oad te redden. De bank kwam er zelf zonder kleerscheuren af.

Procedure

De familie Ter Haar begon daarop via de Stichting Administratiekantoor Oad Groep Holding (STAK) een procedure tegen de bank, waarin ze tussen de 65 en 76 miljoen euro van de Rabo eiste. Die eis werd door de rechtbank Utrecht afgewezen. De rechter stelde dat alleen de curatoren konden procederen tegen de Rabo.

De curatoren Jeroen Stekelenburg en Dignus Meulenberg waren toen hun eigen rechtszaak tegen de Rabobank al begonnen. Maar ze gaan daar nu niet verder mee: “Zo’n rechtszaak is enorm kostbaar, de uitkomst is ongewis en bij een voor de curatoren ongunstige uitspraak wordt de boedel ook nog eens veroordeeld in de kosten van de procedure. Dat vinden de curatoren niet in het belang van de crediteuren in het faillissement van Oad”, schrijven Stekelenburg en Meulenberg.

Claimrecht

De Ter Haars mogen de handschoen nu dus zelf opnemen tegen de Rabo. Op eigen kosten en bij succes delen de schuldeisers van het failliete Oad mee in de 'winst'. Woordvoerder Jan Driessen van de familie Ter Haar: “Het overdragen van de claim mag niet worden uitgelegd als gebrek aan vertrouwen bij de curatoren in een goede afloop. Het is juist een doorbraak. De familie Ter Haar heeft nu claimrecht en is de curatoren daar extreem dankbaar voor. De curatoren stellen ook nadrukkelijk dat er niemand beter op de hoogte is van de relatie van Oad met de Rabo dan de familie Ter Haar.” De curatoren willen geen verdere toelichting geven.

Reggestreek