Volledig scherm
Gouden Oranje Beker Van Vianen Rijksmuseum © Rijksmuseum

Familie Wessels koopt beker van puur goud, te zien in Rijksmuseum

RIJSSEN/AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een nieuw pronkstuk: een beker, gemaakt van puur goud, uit 1610. De beker is gekocht door de familie Wessels uit Rijssen, die het topstuk langdurig in bruikleen geeft aan het museum in Amsterdam. 

De gouden beker wordt beschouwd als de belangrijkste koninklijke schat ooit. Het pronkstuk van puur goud is gemaakt door zilversmid Paulus van Vianen (1570-1613). Het topstuk is gemaakt in 1610 en was sinds 1811 onderdeel van een Duitse privécollectie.

Nummer in de Quote

,,De beker was eigendom van een aderlijke familie Zu Wied in Duitsland”, zegt Henry Holterman namens de familie Wessels. Carl Fürst zu Wied, die slot bewoonde in Rijnland Palts, overleed vier jaar geleden, waarna zijn echtgenote eigenaresse werd. Holterman: ,,Via een tussenpersoon is de beker toen aangeboden bij het Rijksmuseum en daar zijn ze vervolgens op zoek gegaan naar een partij die de aankoop zou willen financieren.”

Vorig jaar werd de beker van goud aan het Amsterdamse museum aangeboden. De familie Wessels uit Rijssen, nummer drie in de Quote 500, kocht de beker en geeft het pronkstuk langdurig in bruikleen aan het Rijksmuseum.

Langgekoesterde wens

Volledig scherm
© Rijksmuseum

Het ‘meesterwerk’ is vanaf vandaag te zien op de Eregalerij van het Rijksmuseum. „Het is fantastisch dat de familie Wessels het mogelijk maakt dat deze gouden schat nu voor iedereen te zien is. Een lang gekoesterde wens van het Rijksmuseum is in vervulling gegaan”, aldus Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum Amsterdam.

,,Van Vianen is voor de edelsmeedkunst wat Rembrandt is voor de schilderkunst. Het is het allerbeste wat je kunt krijgen en dan ook nog in goud”, zei de museumdirecteur op Radio 1. Puur goud is natuurlijk iets magisch, dus het schittert je tegemoet.’’

Over de gouden beker

De gouden beker werd gemaakt door Paulus van Vianen (1570-1613) in opdracht van de Hertog van Braunschweig-Lüneburg, die een prominente positie had aan het Praagse Keizerlijk hof. Ook in de zeventiende eeuw was goud heel kostbaar en nam het in de vorstelijke Kunstkammer een bijzondere plaats in. In 1623 kreeg zijn oudste dochter Sophie Hedwig de gouden beker in bezit. Zij was gehuwd met Ernst-Casimir van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Drenthe, waardoor het een plek kreeg in de stadhouderlijke kunstkamer in Leeuwarden.

Vanaf 1711 is de beker opgenomen in de schatkamer van de stadhouders in Den Haag en tot 1881 was het in bezit van het Nederlandse koningshuis. De beker van Paulus van Vianen, gemaakt van puur goud, kan worden beschouwd als de belangrijkste schat van de Oranjes ooit. Vanwege het huwelijk van Wilhelm Fürst zu Wied en Marie van Oranje-Nassau in 1870 is de beker in 1881 vererfd op de familie Von Wied in Duitsland. Sindsdien is het in deze familie gebleven.

(Bron: Rijksmuseum Amsterdam)

Reggestreek