Feest in Rijssen: voor het eerst in 10 jaar weer ijsbaan in centrum

VideoRIJSSEN - Tweevoudig Olympisch schaatskampioen Gianni Romme was vrijdagmiddag in Rijssen om de schaatsbaan op het plein voor de Hoge Wal te openen. Onder toezicht van veel publiek verloor hij een potje curling van burgemeester Hofland.

Het is voor het eerst in tien jaar dat Rijssen weer een echte schaatsbaan heeft in het centrum. Het initiatief kwam vanuit de HABI en werd gerealiseerd door werkgroep Rijssen op ijs. Romme zelf was zeer enthousiast over het terugkeren van de overdekte ijsbaan. 

DNA

Romme, die zelf eindverantwoordelijk is voor IJsbaan Twente in Enschede, ziet de schaatsbaan in Rijssen niet als 'concurrentie’: „Het is juist een stimulans om te komen schaatsen en dat is positief. Omdat deze schaatsbaan in je eigen stad of gemeente is, is de stap om het ijs op te gaan kleiner. Omdat het natuurijs steeds meer verdwijnt, is het zo belangrijk dat dit soort banen er zijn. Anders weet straks niemand meer waar wij als Nederlanders voor staan, en dat is ijs. Iedereen wil op de schaatsen. Dat zit in ons DNA.”

Een beetje zuur

Zelf had de voormalig topschaatser zijn ‘ijzers’ niet meegenomen naar Rijssen. „Nee, dit baantje is ook wel een beetje klein voor mij”, verklaarde Romme lachend. Een potje curling tegen de burgemeester ging hij echter niet uit de weg. 

Hij moest genoegen nemen met een tweede en laatste plaats. „Tweede plekken heb ik ook wel genoeg gehad, alleen het is altijd een beetje zuur. Ik win liever”, aldus Romme, die iedereen aanraadt om naar de schaatsbaan in Rijssen te komen. „Jong en oud heeft het hier gezellig, dus waarom zou je niet komen?”

De schaatsbaan in Rijssen is open tot en met 4 januari. 

Gianni Romme zet aan voor een worp tijdens een potje curling.
Volledig scherm
Gianni Romme zet aan voor een worp tijdens een potje curling. © Bert Kamp

Reggestreek