Volledig scherm
Basisschool Dijkerhoek helemaal uit dal na slechte beoordeling. © Lenneke Lingmont Fotografie

Feest: Openbare Basisschool Dijkerhoek is geen zwakke school meer

DIJKERHOEK - Het onderwijs op de Openbare Basisschool Dijkerhoek is op orde. De onderwijsinstelling in de Holtense buurtschap staat niet langer te boek als een zwakke school. Sinds afgelopen week prijkt er weer een voldoende boven het inspectierapport. 

„Vier jaar geleden kreeg onze school het predicaat ‘zeer zwak’”, zegt directeur Beatrijs Everts. „Dat hebben we in twee jaar weten terug te brengen tot ‘zwak’. Vorig jaar zaten we op het randje. De school schoot nog net tekort voor een goede beoordeling. Nu is dat doel wel bereikt. Geweldig natuurlijk.” De directeur van zowel basisschool Dijkerhoek als De Peppel in Nijverdal zit op maandagochtend net aan de taart. Presentje van de ouderraad. „De ouders van onze kinderen zijn zeer betrokken bij de school. Net als het onderwijzend personeel hebben ze de schouders er de afgelopen jaren onder gezet. Met leegloop hebben we gelukkig niet te maken gehad. Onze school doet het 95 leerlingen in een buurtschap behoorlijk goed.”

Op de schop

Basisschool Dijkerhoek heeft een roerig decennium achter de rug. De school verhuisde naar een nieuwe locatie en moest door allerlei personeelswisselingen regelmatig een beroep doen op invalkrachten. Al die veranderingen hadden geen beste invloed op het onderwijs. Zodoende werd vrij vlot na de slechte beoordeling een uitgebreid plan van aanpak opgesteld. „De lesaanpak ging bijvoorbeeld flink op de schop. Zeker tijdens beoordelingsmomenten hadden sommige leerkrachten toch de neiging om er voor die inspectie een iets te grote schep bovenop te doen, waardoor ze leerlingen niet snel genoeg zelfstandig aan het werk lieten gaan. Dat zorgde er vorig jaar voor dat we nog net geen voldoende beoordeling kregen. Nu is dat allemaal beter op orde. We worden niet meer zo zenuwachtig van de inspecteur.”

De school voerde tegelijkertijd een nieuw systeem in, waardoor de lessen van de ene dag beter aansluiten op die van de volgende dag. „Niet alleen losse uren, maar lessen die een geheel vormen. Dat gaat nu echt een stuk beter.”  

Reggestreek