Volledig scherm
© Thinkstock

FNV wil thuiszorgorganisatie Solace ATC uit Rijssen redden

LOSSER/RIJSSEN - De Twentse thuishulporganisatie Solace ATC en vakbond FNV Zorg & Welzijn gaan dit weekeinde gezamenlijk proberen een dreigend faillissement van het bedrijf te voorkomen. Een groep van bijna 40 thuishulpen uit Losser heeft bij de vakbond aan de bel getrokken, omdat het bedrijf wegens acute geldproblemen het vakantiegeld gespreid uitbetaalt.

Solace ATC uit Rijssen heeft een geschil met de Belastingdienst en met pensioenfondsen over achterstallige vorderingen. Dinsdag buigt de rechtbank in Assen zich opnieuw over de vraag of het bedrijf met zo’n 250 werknemers failliet moet worden verklaard.

Betalingsregeling
Volgens directeur Trees Zwienenberg is de pensioenclaim tijdens de eerste zitting door de rechter-commissaris van tafel geveegd. „En met de Belastingdienst waren we akkoord over een betalingsregeling. Door de ophef die nu over het vakantiegeld wordt gemaakt, is dat allemaal onzeker geworden.”

Zorgen
Zwienenberg ging vrijdagmiddag op uitnodiging van de Losserse wethouder Jan Martin van Rees in het gemeentehuis om tafel met 38 Losserse thuishulpen van Solace ATC en met Wim van Hoorn van FNV Zorg & Welzijn. De hulpen hadden donderdag hun grote zorgen over de uitbetalingen en het voortbestaan van hun baan gedeeld met de lokale portefeuillehouder welzijn. „We zijn weliswaar niet direct partij in deze kwestie, maar we willen deze inwoners van Losser en hun Losserse cliënten graag helpen de problemen op te lossen”, aldus Van Rees.

Problemen
Solace ATC richtte zich voorheen op zwaardere (en beter betaalde) thuiszorg. Toen de gemeenten de bekostiging van het rijk overnamen, moest Solace ATC het met veel minder uren zorg doen en kreeg het een veel lagere uurvergoeding voor de (gemiddeld lichter geworden soort) zorg. Daardoor is het bedrijf nu in betalingsproblemen gekomen.

‘Alles gedaan’
„We hebben alles gedaan om dat op te vangen, zoals het afstoten van de flexibele schil, maar we hebben nu helaas toch een tijdelijk liquiditeitsprobleem”, aldus Zwienenberg. „In de kern is Solace ATC gezond. Ik vind het verschrikkelijk dat we het vakantiegeld niet in een keer konden uitbetalen, maar dat kon echt niet anders.”

Beperkte achterstand
Zwienenberg en vakbondsbestuurder Van der Hoorn leken het vrijdag, na afloop van hun overleg, nog niet eens te zijn met elkaar over welke premies en andere betalingsverplichtingen volgens de Belastingdienst en een pensioenfonds nog gedaan moeten worden. Volgens Zwienenberg is de achterstand beperkt. „Het gaat zeker niet om tonnen.”

Vakbond en bedrijf onderzoeken deze dagen welke argumenten er zijn om de andere partijen de faillissementsaanvraag te laten intrekken. „Niemand zit op een faillissement te wachten, wij ook niet”, zegt Van der Hoorn.

Reggestreek