Volledig scherm
De voedselbank in Rijssen © Bert Kamp

Geen extra geld voor voedselbank in Rijssen

RIJSSEN - De voedselbank in Rijssen hoeft niet te rekenen op extra geld voor de exploitatie en de verhuizing. Wel wil de gemeente samen met de voedselbank zoeken naar een oplossing.


De voedselbank in Rijssen heeft extra geld nodig. Dat stelt de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Rijssen-Holten. De PvdA wijst erop dat de voedselbank moet voldoen aan steeds strengere eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Daarom moesten er onder meer vier grote vries- en koelcellen worden aangeschaft. „Maar die brengen zulke hoge energiekosten met zich mee, dat de huidige subsidie niet meer voldoende is om de exploitatie rond te krijgen”, stelt PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink. De sociaaldemocraten willen dat de gemeente bijpast, zodat de exploitatie sluitend wordt.

Woningbouw
Ook wil de PvdA dat de gemeente 100.000 euro beschikbaar stelt om de verhuizing van de voedselbank van het huidige onderkomen in de Willem-Alexanderschool naar de voormalige Plusmarkt te bekostigen. De gemeente wil de school slopen om er woningbouw mogelijk te maken. Maar volgens de PvdA kan de voedselbank de verhuizing niet zelf betalen.Volgens Meijerink helpt de voedselbank wekelijks 250 tot 275 mensen. Hij stelt dat de ruim 100 vrijwilligers in feite het armoedebeleid uitvoeren.

Blanco cheque
Maar de gemeenteraad voelt er niets voor om een blanco cheque uit te schrijven.,Wethouder Bert Tijhof vindt dat de voedselbank een particuliere instelling is, die in principe zelf de broek op moet houden. „Wat betreft de verhuizing: de voedselbank heeft in 2015 de kans gekregen om het onderkomen in de Willem-Alexanderschool voor een symbolisch bedrag te kopen. Dat wilde de voedselbank toen zelf niet, het pand bleef eigendom van de gemeente. Dus is het niet raar dat we nu onderzoeken of we op die locatie woningen kunnen laten bouwen.”

Reggestreek