Volledig scherm
Stock bd Raad van State © Ad de Koning/ED

Gemeente dreigt eigenaren De Borkeld Holten met onteigening voor brandgangen

HOLTEN/DEN HAAG - De gemeente Rijssen-Holten zette gisteren bij de Raad van State het conflict met enkele eigenaren van huisjes op de Borkeld op scherp door ze te dreigen met onteigening. 

Vier bezitters en permanente bewoners van recreatiewoningen stapten gisteren naar de Raad van State tegen het bestemmingsplan Brandgangen De Borkeld. De gemeente heeft daarin een aantal doorsteken opgenomen tussen de hoofdwegen om het bosgebied toegankelijk te maken voor de brandweer. 

Tuinen

De doorsteken lopen langs perceelsgrenzen maar ook dwars door tuinen en percelen van de eigenaren. Het grootste deel van de eigenaren verleent medewerking, zei een woordvoerder van de gemeente. 

Onteigening

De woordvoerder zei ook dat de gemeente uiteindelijk zal overgaan tot onteigening als de vier eigenaren blijven dwarsliggen. Die vinden de brandgangen ongeschikt voor de brandweer omdat ze te kronkelig zijn en haakse bochten hebben. Zij zeggen dat andere voorzieningen mogelijk zijn zoals het blussen vanaf de buitengrenzen met kilometers lange slangen of het aanleggen van waterleidingen en bluspunten.

Afsluiten

De gemeente is bereid te betalen voor hekken waarmee de eigenaars hun percelen langs de brandgangen kunnen afsluiten. De brandweer kan de hekken bij calamiteiten zelf openen.

Geld

Volgens enkele bezwaarmakers heeft de gemeente daar geen geld voor. Rijssen-Holten heeft volgens een woordvoerder echter 350.000 euro uitgetrokken voor dergelijke voorzieningen. Als het op onteigening aankomt, heeft de gemeente een potje van 600.000 euro. Uitspraak van de Raad van State over zes weken.

Reggestreek