Volledig scherm
De gemeente Rijssen-Holten wil de term koppengeld niet meer gebruiken. © Rikkert Harink

Gemeente Rijssen-Holten doet term 'koppengeld' in de ban

RIJSSEN - 'Koppengeld' heet de vergoeding die gemeenten ontvangen per op te vangen asielzoeker. Maar het woord is volgens sommige gemeentebestuurders onkies en respectloos. Het leidde al tot commotie in de gemeenteraad van Rijssen-Holten.

Rob Meijerink, fractievoorzitter van de PvdA in Rijssen-Holten stelde het woord ‘koppengeld’ deze week aan de kaak. Het doet volgens hem denken aan ‘kopgeld’. „Dat was de term voor de vergoeding die een landverrader in de oorlog ontving voor het aantal aangegeven Joden, onderduikers en mensen uit het verzet", aldus Meijerink.

ChristenUnie
Ook de raadsfractie van de ChristenUnie hekelde ‘koppengeld’, dat langskwam in het voorstel van B en W inzake de geplande opvang van 250 vluchtelingen in bungalowpark De Lindenberg in Holten.

Oneerbiedig
Wethouder Roland Cornelissen gaf daarop aan het woord ook oneerbiedig te vinden en bood zijn excuses aan. „Het gaat om een Haagse uitdrukking die landelijk wordt gebruikt", zei de wethouder, die toezegde dat de gemeente Rijssen-Holten de term niet langer zal gebruiken.

Hardenberg
Ook in Hardenberg riep het woord ‘koppengeld’ herinneringen op aan de donkere bladzijden van de vaderlandse geschiedenis. Wethouder René de Vent erkende een paar weken geleden dat het woord verkeerd wordt uitgelegd, maar gaf ook aan dat zijn gemeente de term wel blijft gebruiken. Ook elders gebeurt dat; het niet langer gebruiken zou maar verwarring geven.

Ingeburgerde term
Want: bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers blijkt het een ingeburgerde term. Wie op Google zoekt op het gewraakte woord en COA stuit op de notitie Een opvangcentrum in de gemeente. In dit document over uitkeringen aan gemeenten is de omstreden term twaalf keer terug te vinden.

Vergoeding
Bij een daarvan wordt een nauwgezette omschrijving gegeven: ‘Koppengeld bestaat uit een bedrag per asielzoeker en wordt aan gemeenten uitgekeerd als vergoeding voor de voorzieningen die de gemeente biedt aan de inwoners - dus ook aan asielzoekers - zoals openbaar vervoer, infrastructuur en andere algemene voorzieningen (art. 3)’.

Reggestreek