Volledig scherm
© Van Assendelft

Gemeente verhuurt grond voor 60.000 zonnepanelen in Rijssen

RIJSSEN - De gemeente Rijssen-Holten verhuurt perceel voor een zonnepark toch aan Zunneweide Riessen.

Een park met 60.000 zonnepanelen tussen Rijssen en Holten is een stukje dichterbij gekomen. De gemeente Rijssen-Holten gaat een perceel van 15 hectare verhuren aan initiatiefnemer Zunneweide Riessen, zo heeft het college op de dag voor de gemeenteraadsverkiezingen besloten.

Eerder dreigde de advocaat van Zunneweide de gemeente Rijssen-Holten met een schadeclaim, als B en W geen schriftelijke verklaring zouden afgeven dat de grond verpacht of verhuurd zou worden aan het bedrijf. Volgens de raadsman had het college op 22 augustus 2017 al besloten om het perceel voor een marktconforme prijs te verhuren aan Zunneweide en moest de gemeente die toezegging nakomen.

Maar een woordvoerder van de gemeente verklaarde in februari tegen deze krant dat Rijssen-Holten niets heeft toegezegd aan Zunneweide en dat de gemeente de handen vrij heeft om eventueel met een andere gegadigde in zee te gaan.

Gezwicht

Is het college gezwicht voor de dreigementen? Burgemeester Arco Hofland antwoordt ontkennend. "Wij hadden als college het principebesluit genomen om mee te werken aan de ruimtelijke inpassing van het zonnepark. De politiek heeft daarover in september een positief advies gegeven in de raadscommissie Grondgebied. Die ruimtelijke procedures staan in principe los van de privaatrechtelijke kant van de zaak, de verpachting van de grond."

Volgens Hofland draagt Zunneweide nu wel de ontwikkelkosten en financiële risico's. "Het is de enige partij die een omgevingsvergunning heeft aangevraagd en daarom ook de eerste partij waarmee wij onderhandelen. Omdat die privaatrechtelijke en ruimtelijke kant nu bij elkaar komen, hebben we de gevraagde schriftelijke verklaring afgegeven."

De betreffende grond wordt nu nog verpacht aan veehouder Theo van Lindenberg. Hij sloot afgelopen zomer een 'deal' met Zunneweide dat hij de pacht zou opzeggen in ruil voor een afkoopsom. Hij kreeg spijt, maar zegt zich wel aan die overeenkomst te willen houden.

Reggestreek