Volledig scherm
Gids Anne Jansen (midden) vertelt het levensverhaal van één van de gevallenen op de begraafplaats. © Lars Smook

Gesneuvelden krijgen gezicht tijdens rondleiding op Canadese begraafplaats in Holten

HOLTEN - Van een 17-jarige soldaat tot een pas getrouwd echtpaar: verhalen van gesneuvelden komen in Holten tot leven tijdens de rondleidingen.

Exact 1.394 militairen liggen begraven op de Canadese begraafplaats aan de Eekhoornweg in Holten. Het zijn tevens 1.394 unieke verhalen van mensen die hun leven opofferden voor de vrijheid. Tijdens de laatste rondleiding van deze zomer vertelt Anne Jansen deze dinsdag bij een tiental grafstenen het verhaal achter de mensen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Nederland of het noordwesten van Duitsland.

Gezicht
Rondleider Jansen geeft militairen een gezicht door bij het graf hun foto’s te laten zien. De rondleiding begint bij een verkenner met de achternaam England. Hij ging voor de troepen uit om te zien waar de Duitsers zich destijds bevonden. Vlak voor de bevrijding werd hij door zijn eigen kameraden in de verte aangezien voor een Duitser. England werd opgeblazen en zou de vrijheid nooit meer meemaken. Of de nog maar 17-jarige Ralph Piercey, die zich onder de identiteit van zijn oudere broer aanmeldde bij het Canadese leger. Want in tegenstelling tot de bij Duitsers was de minimale leeftijd voor Canadezen 18 jaar. Hij stierf in Laren en zag zijn ouders nooit weer. Samen met een andere 17-jarige is Piercey de jongste van alle overledenen op het terrein. Zo vertelt Jansen nog een tiental verhalen aan de geïnteresseerde bezoekers, veelal toeristen.

Muisstil
Terwijl Jansen de verhalen vertelt, zijn de bezoekers muisstil. Helemaal wanneer het echtpaar Brewster ter sprake komt. Beiden werden ze 20 jaar. Nadat ze de oorlog hadden overleefd, trouwden ze. Exact een maand later kwamen ze in Hamburg om bij een verkeersongeval. Een dag daarna werden ze begraven in Holten. Het is tragiek in zijn puurste vorm. „Indrukwekkend”, vindt bezoeker Rob Goudkuil (76).

In oktober worden de eerstvolgende rondleidingen gegeven.

Reggestreek