Volledig scherm
© Still Youtube

Grappenmakers uit Rijssen schrikken van reactie op grap met afwasmiddel

RIJSSEN - De jongeren van het YouTube-kanaal Poarg zijn geschrokken van de reacties op hun 'prank' afgelopen weekeinde in Rijssen. Daar werden in de grote fontein op 't Schild dertig flessen afwasmiddel in het water gespoten. Het resultaat: een zee van schuim.

Het filmpje is hieronder te zien. Veel mensen konden de grap waarderen, maar niet iedereen.

Onder het eerste bericht hierover op deze site zijn er naast mensen die erg kunnen lachen om de actie ook bezoekers die klagen over mogelijke gevolgen. Een enkeling is bang dat de grap de gemeenschap geld gaat kosten, of dat het zeepsop via het riool in het drinkwater terechtkomt.

Geschrokken
Zulke reacties hadden de jongeren die achter de 'prank' zitten niet verwacht. ,,We willen mensen aan het lachen maken, anderen vermaken. Het is niet onze bedoeling om schade aan te richten", zegt de jongen die op de video te zien is.

Ondanks dat hij volledig te zien is in het filmpje, wil hij zijn naam en de namen van zijn maten niet noemen. ,,We zijn een vriendengroep uit Rijssen", is het enige dat hij over hun identiteit kwijt wil.

,,We hebben veel leuke reacties gehad op YouTube en Tubantia.nl, maar ook een paar vervelende", vervolgt hij. ,,We gaan in de toekomst meer video's maken, maar hebben al wel samen afgesproken dat we geen dingen meer gaan doen die zo'n grote impact hebben. Daarmee bedoel ik: geen dingen meer die zouden kunnen leiden tot schade, of die mensen mogelijk niet leuk vinden. We willen 100 procent van onze volgers vermaken. Als we denken dat er iemand is die een actie van ons niet leuk gaat vinden, dan voeren we die niet uit."

'Baldadigheid'
Woordvoerster Leonie Hollander van de politie in Oost-Nederland heeft het filmpje gezien. Vervolgens zijn de jeugdagenten in West-Twente ingelicht over de grap. ,,We willen niet dat dit navolging krijgt", verklaart Hollander.

,,Het is baldadigheid, maar waar ligt de grens? Aan de ene kant is het grappig, maar aan de andere kant: als zoiets schade veroorzaakt, is het vernieling. Dat mogen wij als politie en als gemeenschap niet accepteren." Het is volgens haar dan ook mogelijk dat de jongen in het filmpje nog een bezoekje van een jeugdagent krijgt.

Eigenaar
Of er schade is, is echter vooralsnog niet bekend. De gemeente Rijssen-Holten is eigenaar van de fontein. Hollander: ,,Wij hebben contact gehad met de gemeente Rijssen-Holten. Die moet zelf inventariseren of er schade is en zal op basis daarvan beslissen of het in gesprek gaat met de jongen of dat er aangifte volgt."

Zonder aangifte onderneemt de politie geen verdere stappen. Een voorlichtster van de gemeente Rijssen-Holten kon maandagmiddag nog niets zeggen over de staat van de fontein en eventuele vervolgacties.

Excuses
,,Wij willen in ieder geval onze excuses aanbieden aan de politie en de gemeente. Nogmaals: het is nooit onze bedoeling om met onze acties schade aan te richten", besluit de jongen uit het filmpje.

Volledig scherm
Ook enkele jaren geleden werd er shampoo in de fontein in Rijssen gegooid, met schuim tot gevolg. © Lenneke Veerbeek

Reggestreek