Volledig scherm
De organisatoren in Het Bonte Paard, van linksaf: Hilly Wemmenhove, Klaasje Mulder en Hanny Agterkamp. © Ronald Hissink

Handwerken iets voor mutsen? Daar denken ze in Dijkerhoek en Holten anders over

DIJKERHOEK - Een handwerktentoonstelling mutserig? Niet die van de Vrouwen van Nu in Overijssel. Al 60 jaar komen leden van de vrouwenvereniging uit de provincie, en ver daar buiten, bijeen om elkaars werk te bewonderen.

Van fijn borduurwerk tot aan een grof breipatroon. Ieder doet het op haar eigen manier. Dat is nou juist het leuke, vinden de dames van de provinciale handwerkcommissie die de zaal van Het Bonte Paard inrichten. 

„Je stimuleert elkaar, bedenkt nieuwe creatieve ideeën, komt elkaar tegen op cursussen, gaat thuis aan de slag en bewondert hier het resultaat”, vertelt Klaasje Mulder van de afdeling VvNu IJhorst. „Er is niks mutserigs aan. Ja, als je sokken wil breien, hoewel dat ook weer helemaal in is.” 

Hoezo handwerken oubollig? Indrukwekkende kunstwerkjes worden gepresenteerd. Feestelijk ondersteund door pannenlappen in een slinger hangend. Eigenhandig gemaakt met haak- en breinaald. Of, zorgvuldig geborduurd met naald en draad. Pronktafel is het ‘buffet’. „De tafel sluit mooi aan bij het jubileumjaar”, zegt Hilly Wemmenhove van de afdeling Hellendoorn/Nijverdal met een knipoog. 

Speciale aandacht is dit jaar voor handwerkgoeroe Lammy Steenhuis uit Holten. Bekend in heel handwerkend Overijssel en omstreken. Als geen ander wist ze jarenlang de Vrouwen van Nu creatief bezig te houden. Vorig jaar overleed ze op 90-jarige leeftijd. 

Hanny Agterkamp van de afdeling Holten heeft het laatste werk en lesmateriaal van Steenhuis tentoongesteld. Tussen de merklappen staat een ingelijste foto van haar. Miny Huzen heeft op 12-jarige leeftijd nog naailes van haar gehad. „Kussenslopen, daar begon je mee. Vond er niks aan, maar zo leerde je wel de basis.” 

Voor de expositie bestaat nog jaarlijks veel belangstelling. De vergrijzing mag dan toenemen, het enthousiasme is er niet minder om. „Veel bezoekers maken er een dagje uit van. Veel oudere vrouwen rijden niet graag zelf en laten hun man rijden. Die mag hier trouwens gratis naar binnen.”

De handwerktentoonstelling is donderdag tot 17.00 uur in Het Bonte Paard aan de Deventerweg in Dijkerhoek. In de Oudheidkamer Hoolt’n aan de Smidsbelt in Holten is tot eind oktober een expositie te bezoeken over het leven en werk van Lammy Steenhuis.

Reggestreek