Volledig scherm
Lisette Broeze doet onderzoek onder eenzame ouderen in Rijssen naar het effect van een huisdier. © Frans Nikkels

Helpen huisdieren eenzame ouderen in Rijssen?

RIJSSEN - Kunnen dieren helpen zelfstandig wonende eenzame ouderen in Rijssen uit hun isolement te halen? Dat is de belangrijkste vraag die Lisette Broeze (22) in haar afstudeerscriptie stelt.

Lisette studeert toegepaste psychologie aan de hogeschool Saxion in Deventer. "Omdat ik het interessant vind waarom mensen de dingen doen die ze doen", zegt ze. Als boerendochter uit de buurtschap Ypelo groeide ze op temidden van dieren. "Van kindsaf ben ik al gefascineerd door het gedrag van dieren. Als ik vroeger ergens mee zat, dan liep ik meestal naar de dieren om tot rust te komen. Die zijn altijd blij als je ze aanhaalt en zeggen niets terug..."

Tijdens haar werk als vrijwilliger op de zorgboerderij De Piet in Ypelo merkte Lisette welke heilzame werking dieren kunnen hebben op kinderen met gedragsproblemen. Toen haar mentor vroeg wat ze later met haar studie wilde doen, antwoordde de Rijssense: 'Iets met dieren'.

Onderzoek

Via via kwam ze in contact met de landelijke stichting ZorgDier Nederland in Loon op Zand. Vrijwilligers van deze stichting vormen samen met hun huisdier een zorgdierteam. Ze bezoeken instellingen, tehuizen en woonvormen waar mensen verblijven die vanwege hun fysieke, psychische of verstandelijke beperking niet meer in staat zijn nog voor een huisdier te zorgen. "Ze zijn hierdoor vaak nog eenzamer, zoeken tevergeefs contact en verbondenheid met anderen. Dieren kunnen dat contact deels vervangen."

Reggestreek