Wijkbewoner Jan Nijland toont buurman Bart van der Meulen eind 2018 dat de stank ook in de cv-ruimte hangt.
Volledig scherm
Wijkbewoner Jan Nijland toont buurman Bart van der Meulen eind 2018 dat de stank ook in de cv-ruimte hangt. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Het stinkt niet langer in deel Rijssense woonwijk

RIJSSEN - Nog een maandje de wasknijper op de neus en dan kunnen bewoners van een deel van de wijk Braakmanslanden in Rijssen opgelucht ademhalen. De stankoverlast in keukens, badkamers en toiletten is dan verleden tijd, verzekert wethouder Jan Aanstoot.

Rotte eieren

Na jaren de stank van rotte eieren in de tuinen, later ook in de woningen en lapmiddelen van de gemeente werd vorig jaar de koe bij de horens gepakt. Dit met name omdat de eerdere maatregelen de stank eerder hadden verergerd dan verminderd doordat die in de woningen doordrong. 

Vrijvervalriool

De gemeente besloot om 135.000 euro uit te trekken om voorgoed een einde te maken aan de stank. De oorzaak ervan bleek de aansluiting van de drukriolering in het buitengebied op het vrijvervalriool bij de Middeldijk aan de zuidkant van de wijk Braakmanslanden. 

Penetrante rioollucht

Zo’n 23 bewoners van de Otten-, Ter Weel-, Lugtigheid- en Roelf Bosmastraat hadden last van de penetrante rioollucht. De oorzaak van de stank is H2S oftewel waterstofsulfide, dat ook wel wordt aangeduid als zwavelwaterstof. Het is een sterk ruikend, giftig gas dat niet alleen in lage concentraties enorm stinkt maar ook schadelijk is omdat het de reukzenuw kan verlammen.

Verzamelpunt Veenweg

In november ging de gemeente aan de slag om de drukriolering te verleggen naar een verzamelpunt van drukrioleringen aan de Veenweg, eveneens in het buitengebied nabij de kruising met de Drostendijk en de Katoendijk. Volgens Aanstoot wordt binnenkort het injectiepunt aan de Middeldijk afgekoppeld en na wat aanpassingen aan het vrijvervalriool moet de stankoverlast over een kleine maand definitief tot het verleden behoren. 

Reggestreek