Volledig scherm
De stalkende Holtenaar V. (59) kreeg dinsdag een contact- en locatieverbod opgelegd. De rechtbank in Almelo vindt dat hij zijn ex-vrouw nu echt met rust moet laten. © anp

Holtenaar (59) veroordeeld voor stalking

HOLTEN/ALMELO - De Almelose politierechter vindt dat Jan Hendrik V. uit Holten (59) zijn ex-vrouw met onmiddellijke ingang met rust moet laten. De rechter acht wettig en overtuigend bewezen dat V. zich vorig jaar gedurende enkele maanden schuldig heeft gemaakt aan stalking

 V. kreeg een taalstraf van 40 uur opgelegd met als stok achter de duur een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar. Hij mag zich de komende drie jaar niet ophouden aan de Rietdijk in Markelo en in die periode ook geen contact opnemen met zijn ex en haar nieuwe partner. Voor elke keer dat hij dat wel doet, moet hij drie dagen zitten. Dit vonnis gaat direct in, ook al kondigde V. aan dat hij in hoger beroep gaat.

Obsessief gedrag

 Opvallend genoeg vreest de rechter dat de Holtenaar ondanks de opgelegde straf niet zal stoppen met z'n obsessieve gedrag, temeer daar hij zich ook al niet heeft gehouden aan het omgevingsverbod dat hem in een eerdere civiele procedure is opgelegd. Desondanks bleef hij langs het huis rijden om naar eigen zeggen bij de buren op bezoek te gaan en te controleren hoe het met de woning staat. Dat hij af en toe even stopte en vanuit zijn auto allerlei verwensingen (‘Hoer’) naar zijn ex riep werd door de Holtenaar ontkend.  Op een bankafschrift van de gezamenlijke rekening schilderde hij haar af als ‘blonde wip-kip’.

 Geterroriseerd

Een medewerkster van Slachtofferhulp las een emotionele verklaring voor van  het slachtoffer, waarin ze aangaf zich door het gedrag van V. vernederd, bedreigd, geterroriseerd en onveilig te voelen. V. hoorde dat onbewogen aan en bleef volhouden dat hij niets verkeerds heeft gedaan, dat de hele wereld tegen hem samenspant en dat hij juist het slachtoffer is van de vele manipulaties van zijn ex. 

Reggestreek