Volledig scherm
Sjouke de Jong wil de echte korhoen terug. Dit beeld zou een auerhaan voorstellen © Lenneke Lingmont

Holtenaar wil korhoen terug: "Dit beeld is een auerhaan"

HOLTEN - Bij het kulturhus in Holten staat al jarenlang een standbeeld van een korhoen. Tenminste, dat lijkt zo. Volgens Sjouke de Jong, voormalig directeur gemeentewerken van het toen nog zelfstandige Holten, denkt daar heel anders over. "Dat beeld is toch geen korhaan, dat ziet toch iedereen?" De Jong beweert dat het om een auerhaan gaat.

Ruim twee jaar staat het kunstwerk Het Korhoen voor het Kulturhus en restaurant Tastoe. Het beeld is gemaakt door Ruurd Hallema in opdracht van de gemeente omdat een oorspronkelijk beeld van het korhoen gestolen was. „Het oude kunstwerk was niet te reproduceren. De mal waarin het werk, destijds door Kees Bos, is gemaakt was er niet meer. Daarom heeft de gemeente Hallema gevraagd een nieuwe haan te maken, naar eigen invulling. Deze is door ons goed bevonden. We zijn nu twee jaar verder, in de tussentijd zijn er geen klachten gekomen”, laat een woordvoerder van de gemeente Rijssen-Holten desgevraagd weten.

Ook de maker van het beeld, de Bornse kunstenaar Ruurd Hallema is zich van geen kwaad bewust. „Ik ben uitgegaan van een korhoen. Ik had een voorbeeld van het oude werk maar wilde niet zomaar iets namaken. Ik heb daarom mijn persoonlijke interpretatie in dat beeld gelegd. In mijn ogen heb ik een korhaan gemaakt, een auerhaan is volgens mij een stuk groter. Maar, ik ben een kunstenaar en geen bioloog.”

Ondertussen wil Sjouke de Jong graag een korhoen terug in Holten. „De haan die je nu ziet bij het Kulturhus is geen korhoen, het is een auerhaan. Dat kun je zien aan de staart. Deze heeft waaierstaart terwijl een korhoen een staart in de vorm van een anker heeft. Dit is een belachelijke vervanging van het oude beeld. Een auerhaan komt in Nederland niet eens voor. Het stoort mij gigantisch dat de gemeente vol houdt dat dit een korhaan is, want dat is gewoon niet zo.”

Piet Bos
Om het korhoen terug te krijgen is De Jong in actie gekomen. „Ik heb contact met Piet Bos. Hij is zoon van Kees Bos, de kunstenaar van het originele werk. Samen gaan we kijken wat het kost om het oude kunstwerk in ere te herstellen. De uitkomst leg ik voor aan de gemeente, ik hoop dat iedereen mee wil werken.” Een beetje steun heeft De Jong in ieder geval. Gemeenteraadslid Herman Klein Verderman (D66) is op de hoogte van de plannen en is het met De Jong eens.

Reggestreek