Het Naber-orgel is de afgelopen jaren gerestaureerd. Een commissie wist daarvoor liefst twee ton bijeen te brengen, met onder meer een benefietdiner in de Holtense Dorpskerk.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Naber-orgel is de afgelopen jaren gerestaureerd. Een commissie wist daarvoor liefst twee ton bijeen te brengen, met onder meer een benefietdiner in de Holtense Dorpskerk. © Reinier van Willigen

Holtens kerkorgel uit 1855 in beeld als monument: ‘Het geluid is prachtig’

HOLTEN - Rijssen-Holten is van plan het Naber-orgel in de Dorpskerk van Holten aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat gebeurt op verzoek van de Hervormde Gemeente uit het dorp.

Het orgel is in 2018 en 2019 gerestaureerd door de gerenommeerde orgelbouwer Hans Reil uit het Gelderse Heerle. De Holtense bevolking bracht daarvoor liefst 110.000 euro bijeen. „In dat soort dingen zijn de Holtenaren groot”, weet Johan Veneklaas Slots, destijds voorzitter van de speciale orgelcommissie die de inzameling regelde. „Binnen ons dorp gaan we dan echt achter zo’n actie staan en dan lukt het ook.” Ook was nog 90 mille voorhanden uit een orgelfonds, zodat al met al twee ton voor het herstel beschikbaar was.

Reggestreek